«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!» – сьогодні ці рядки Тараса Шевченка актуальні як ніколи. Шевченко

Майже 200 років тому він у плані культурному постав проти Російської імперії, а сьогодні їй протистоїть вся Україна.
Цього року Україна відзначає 209 річницю з дня народження великого українського поета. Споконвіку щедрою і благословенною була українська земля, бо на ній народжувалися люди, перед генієм котрих схиляється світ. І найперший серед них — Тарас Шевченко, велетень духу і співець народної свободи.
Тарас Шевченко. Його ім’я стало символом України. Його називають провісником нового життя, народним пророком, титаном духу, який уболівав за долю рідного народу, тому й залишив нащадкам духовний заповіт, що передається із покоління в покоління, від роду до роду. Духовну велич і красу українського слова він підніс на найвищу височінь. Тарас Шевченко був, є і навіки залишиться найголовнішою особистістю у становленні нашої держави.
Сьогодні немає українця, який би не знав «Заповіту», не читав «Кобзаря». Любов до Тараса Шевченка, його пошанування в народі триває понад два століття. І ця слава така животворча та невмируща, що не знає кордонів.
Геніальність Шевченка не змогли придушити ні 24 роки кріпацтва, ні 10 років заслання. Надзвичайні здібності, неймовірна працьовитість. І лише 47 років життя. Зате який спадок для нашої нації!
Ми горді з того, що упродовж століть в устах патріотів рідного слова звучала наша мова, її берегли, як перлину, щоб колись заговорити нею на повний голос. І коли гостро постало питання, бути чи не бути українській мові і культурі взагалі,… "Бути!"- відповів на це Великий Тарас своїми творами.
"Ну що б, здавалося, слова...
Слова та голос - більш нічого.
А серце б'ється - ожива,
Як їх почує!..."
Сьогодні ми є безпосередніми творцями вільної України, що знають, якою ціною здобувається і захищається свобода, як важко рвуться ті «кайдани» і як досі прагнуть нас лишити рабами, ще дужче скувати.
Хоча ми живемо, як і передбачав Тарас Шевченко, «в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій», за нашу волю в протиборстві з агресором досі змушені віддавати свої життя кращі сини й доньки України.
Кобзаря вважають українським Пророком, чиє поетичне слово було актуальним у ХІХ столітті, і не менш значиме сьогодні. Кожен українець пам’ятає його віршовані пророцтва, в кожному живе його дух і кожен з нас знаходить в його творах щось близьке і співзвучне.