DSC 8458 768x51223 липня в ОКІА “Новини Полтавщини директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА Інна Іщенко розповіла про результати перших обговорення реформування адміністративно-територіального устрою Полтавської області.

“Створення нового адміністративно-територіального устрою необхідно для створення соціально-економічного потужного центру, який має забезпечити надання якісних адміністративних, соціальних і всіх послуг безпосередньо на місця. Реформа децентралізації несе у собі концепцію саме, наближення послуг до людей. Таким чином реформа адміністративно-територіального устрою має сприяти тому, щоб всі мешканці за довідками чи необхідними послугами не їхали до Полтави, а отримували їх у своєму новому центрі майбутнього розвитку”, – розповіла Інна Іщенко.

“На сьогоднішній день тривають обговорення того, що є вкрай необхідним питання продовження реформи децентралізації, наближення як соціальних, так і адміністративних послуг на місця і створення нових сучасних соціально-економічних центрів, які у майбутньому стануть центрами нових спроможних районів”, – зазначила Інна Іщенко.

 

У Полтавській області проводилась робота щодо реалізації пілотного проекту про формування госпітальних округів, і однією з пропозицій Мінрегіону — це проект адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Полтавської області, який збігається з госпітальними округами, які визначені Урядом.

“Щодо створення центрів майбутніх спроможних районів, то Міністерство проаналізувало і запропонувало міста обласного значення: Лубни, Миргород, Полтава, Кременчук, Карлівка, Хорол. Проаналізувавши розміщення територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади (суди, прокуратура, земельні відносини, органи водного господарства) визначено основні критерії майбутніх центрів округів. Це Миргород, Лубни, Полтава, Кременчук”, – додає Іщенко.

Основні критерії формування майбутніх спроможних районів:

– доступність (відстань від центру до найвіддаленішого району окрукгу має бути не більше 60 км)

– нерозривність, географічна цілісність і компактність районів

– наявність 150 тисяч мешканців

– створення комфортних умов, які будуть забезпечувати розвиток майбутнього округу на території приєднаних районів.

Щодо визначення центру міста майбутнього району, то в ньому має бути 50 тисяч мешканців постійно проживаючих.

“Вчора у Миргороді відбулася перша нарада, куди були запрошені керівники робочої групи по моделюванню адміністративно-територіального устрою, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, депутатського корпусу Полтавської обласної ради та представники громадських організацій. Зустріч проведено для того, щоб ми врахували всі пропозиції, які лунали від мешканців”, – повідомила Інна Сергіївна.

Попередньо до Миргородського округу повинні ввійти Гадяцький, Миргородський, Шишацький, Великобагачанський, Лохвицький райони.

Гадяч знаходиться на відстані 74 км від Миргорода, тому за методикою там можна створити округ, але він має нараховувати 150 тисяч мешканців за результатами їх об’єднання з якимось з районів і місто, яке стане центром з проживаючим населенням не менше 10 тисяч мешканців. 

“Так, наприклад, представники Великобагачанського району сказали, що їм зручно обслуговуватись і у Полтаві, і у Миргороді, але підтримуватимуть Миргород. Шишацькому району також зручно приєднатись до Миргородського району. Щодо Лохвицького району, то представники зазначили, що географічно і територіально їм ближче до Лубенського району. Тому, під час наради у Лубенському районі обговоримо й приєднання Лохвицького району. У Гадяцькому районі пропонували створити окремий округ, але зважаючи на методику моделювання терустрою, вирішили ще проводити обговорення”, – розповіла Інна Іщенко.

Наступна зустріч відбудеться у Лубнах за участі представників Пирятинського , Гребінківського, Чорнухинського, Оржицького, Семенівського, Хорольського, Лубенського районів, щоб обговорити створення цього округу.

У Кременчуці будуть обговорення з Глобинський, Кременчуцьким, Козельщинським, Кобеляцьким районами та Горішніми Плавнями.

У Полтаві обговорення пройдуть за участі Полтави, Решетилівського, Полтавського, Зіньківського, Диканського, Новосанжарського, Машівського, Карлівського, Чутівського, Котелевського районів.

“Метою обговорень є врахування думки мешканців, адже це питання досить серйозне для них, їм обрати, де обслуговуватись”, – додала Інна Сергіївна.

Щодо Перспективного плану розвитку Полтавської області, який нещодавно затвердив Кабінет Міністрів України, то Інна Сергіївна зазначила, що на Полтавщині тривають процеси децентралізації й органами місцевого самоврядування приймаються відповідні рішення, то зміни поступово вноситимуться у Перспективний план, які затвердять депутати обласної ради у вересні.

Щодо об’єднаних територіальних громад у контексті формування округ, то вони від цього лише “виграють.

“Громади будуть функціонувати у складі нових округів і всі повноваження, які вони на себе перебирають будуть в них в повному обсязі. Відбудеться як раз те, на що всі чекають у громадах: отримають всі повноваження”, – сказала Інна Іщенко.