• зміяМіністерство охорони здоров’я повідомляє, що у разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря, щоби отримати необхідну допомогу. Якщо транспортування до лікарні вимагає певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому:

    1.     Зберігайте спокій і стежте, щоби постраждалий менше рухався.

    2.     Звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо
    3.     На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком.
    4.     Дайте постраждалому воду – при укусі змії важливо багато пити.
    5.     Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії.
    6.     При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення.
    7.     Якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.
     
     
    ЧОГО НЕ ВАРТО РОБИТИ ПРИ УКУСІ ЗМІЇ:
     
    ·         не намагайтесь обробляти рану додатково;
    ·         не припікайте рану;
    ·         не накладайте джгут;
    ·         не висмоктуйте отруту: таким чином вірогідність зараження збільшується, до того ж небезпеці піддається й людина, у якої отрута опинилась у роті. Відсмоктувати отруту можна тільки у тому випадку, якщо в найближчі години неможливо отримати медичну допомогу.
    ·         не вживайте алкоголь.

    Найголовніша допомога для постраждалого – медична, тому якнайшвидше доправте постраждалого у лікарню. В Україні є антитоксин проти зміїної отрути, а МОЗ уже затвердив розподіл антитоксину між регіонами.

    Уберегти себе від укусу змії можна, якщо дотримуватися простих правил:

    1. Не руками, а ціпком

    Не торкайтеся неперевірених предметів руками.

    Натрапити на небезпечних плазунів можна в лісі, парку, в полі чи на сіножаті, а то й на власному подвір’ї. Змій багато в заболочених місцевостях, біля зарослих озер і ставків, у горах та пустелях. Ці тварини часто ховаються у старих пнях, копицях сіна, під каменями або стовбурами повалених дерев. Саме тому цих предметів краще не торкатися руками, а користуватися ціпком.

    2. Перевіряйте

    Не сідайте, якщо не перевірили місце.

    Перед тим, як сісти на траву, камінь чи колоду, пошурхотіть чи постукайте в тому місці палицею. Це відлякає змію. Зазвичай вони тікають від людей, почувши кроки, стукіт чи голоси та одразу ж ховаються або відповзають подалі. Однак у спеку їхня поведінка може змінюватися, тож убезпечте себе цією простою дією.

    3. Не торкайтеся без причини

    Змії агресивні у відповідь.

    Важливо пам’ятати, що змії не нападають першими, а проявляють агресію лише в разі небезпеки. Гадюки активні в денний час: як усі холоднокровні, вони полюбляють грітися на осонні. Зазвичай люди зазнають укусів, якщо випадково наступають, сідають чи лягають на рептилію. Однак буває, що змія стає об’єктом своєрідного полювання з боку людини. Якщо ви побачили змію, відійдіть убік без різких рухів.

    4. Одягайтеся відповідно

    Підготуйтеся до походу.

    Якщо вирушаєте до місцевості, де потенційно можуть мешкати плазуни, надягайте одяг, що захистить від укусів. Це мають бути довгі штани із цупкої тканини, високі черевики. Штани треба заправити в черевики.

    5. Не рухайтесь

    Побачили змію — замріть.

    Якщо ви все ж таки зустрілися із плазуном, не робіть різких рухів, адже змія зазвичай просто не побачить нерухомий об’єкт. Краще завмерти й чекати, доки гадюка відповзе.
     
  •