7 лютого голова районної ради Григорій Угляниця взяв участь у нараді  з сільськими головами, яка пройшла за участі голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко, першого заступника голови райдержадміністрації Сергія Сіряченка, заступника голови райдержадміністрації Ігоря Нестеренка. Питання, які зібрали учасників наради -  недостатня кількість коштів на фінансування галузі закладів медицини, освіти району, перспективи медичної реформи, а також  створення пунктів місцевої пожежної охорони на територіях сільських рад, підготовку дорожнього господарства до роботи у весняно-осінній період, утримання доріг загального та комунального призначення, ведення єдиного державного демографічного реєстру посадовими особами органів місцевого самоврядування, інформування   керівників органів місцевого самоврядування щодо виплати коштів на виконання заходів Програми підтримки аграрного комплексу Полтавщини, а це зокрема відшкодування витрат на облаштування першої пасіки для пасічників – 30%, за приріст корів власного відтворення, за закуплені племінні корови та телиці при утриманні 3 і більше голів та інше.

IMG 0892

Розпочали з фінансових проблем, коштів на належне функціонування закладів медицини, освіти, на жаль, не вистачає, тому, за словами голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко, районна державна адміністрація буде ініціювати звернення до вищого керівництва держави аби заручитися підтримкою. Очільницю району хвилювало питання надання якісної медичної допомоги населенню району працівниками Центральної комунальної лікарні, вторинною ланкою, з огляду на те, що первинній ланці - амбулаторіям, ФАПам цьогоріч на обслуговування було виділено з районного бюджету державної медичної субвенції  2 млн. грн., інші – 9 млн. передано вторинній ланці.

Про медичне обслуговування, реформу йшлося у виступі заступника головного лікаря ЦКМЛ Павла Корнієнка, який зауважив, що на базі Лубенської лікарні буде створено госпітальний округ, лікарня ж матиме назву «Лікарня інтенсивного лікування», а, отже, закладом передбачено цілодобове чергування лікарів різних спеціалізацій, можливість проведення обстеження на місцях: УЗІ, МРТ, ЕКГ… Основна мета - транспортування хворих по максимуму в медичний заклад для надання кваліфікованої допомоги.

 

dscn1767 копияПіднімалося питання   браку кадрів, його зокрема порушив голова районної ради Григорій Угляниця, наголосивши, що зі створенням госпітального округу працювати у центральному закладі медицини повинні найкращі фахівці, а проблема з кадрами є як у первинній ланці, так відчутна вона і у вторинній. Молоді спеціалісти після закінчення навчальних закладів хочуть бачити перспективи роботи – заробітну плату, житло…. Він зазначив, що піднімав питання розробки Програми підтримки молодих кадрів: надання допомоги на придбання житла лікарям, аналогічну програма вже діє в Гребінці. Він також говорив про доцільність запровадження страхової медицини – це давно практикують європейські країни, бо такі заощадження дозволять людям відчувати себе впевненіше , незважаючи на різні життєві ситуації, фінансові труднощі.

Про нелегку фінансову ситуацію, яка на сьогодні склалась в медичних закладах району, оптимізацію кадрів говорив і лікар комунального некомерційного підприємства «Лубенський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Михайло Новаковський, звертаючись до сільських голів за підтримкою, яка б допомогла залучити до роботи у сільській місцевості молоді кадри. Надалі ж, після проведення реформи, лікар безпосередньо співпрацюватиме з пацієнтом, заключатиме   договір співпраці, від кількості пацієнтів, самовіддачі лікаря, залежатиме у подальшому і сприяння з боку держави.

dscn1764Це питання залишилось відкритим, до нього  ще повернуться на одній з чергових нарад.

dscn1783

Що ж до створення пунктів місцевої пожежної охорони на територіях сільських рад, про доцільність та необхідність їх функціонування говорив начальник Лубенського районного відділу Головного Управління ДСНС України у Полтавській області Володимир Башлій, а також про комплексну перевірку Полтавської області ДСНС України, яку буде проведено у березні. Сільський голова Снітинської сільської ради Сергій Мануйленко повідомив, що на території громади вже створено таку комунальну організацію, проведено відповідні розрахунки, але щоб вона   діяла повноцінно, не обійтись без співробітництва з іншими громадами, тож це питання варте обговорення на сесіях сільських рад.