o bilenkij 1   Першу річницю заснування Полтавська обласна Асоціація органів місцевого самоврядування відзначить масштабним Форумом

   6 грудня 2016 року до Дня місцевого самоврядування 19 міських та районних рад Полтавщини ухвалили рішення про об’єднання в Асоціацію. За рік увійти  до організації вирішили вже більше 50 рад різного рівня, а сама Асоціація  поступово стає потужним лобістом інтересів самоврядних структур. Про ідею створення об’єднання, учасників, перші досягнення і майбутні завдання — спілкуємося із головою обласної Асоціації органів місцевого самоврядування, головою Полтавської облради  Олександром Біленьким.

– Велосипед вигадувати не довелося - ідею підказало саме життя і розумні люди, які вже пройшли цей шлях у своїх областях. Коли виникає будь-яка проблематика у роботі, замислюєшся як її вирішувати —  самостійно чи залучати таких же людей, в яких виникають аналогічні питання. І ми пішли  другим шляхом. Вирішили консолідувати представників  місцевого самоврядування. Людей, які щоденно займаються розв’язання проблем, що постають перед громадами. Мають відповідний досвід і знання. Це особливо важливо зараз, коли зростає роль місцевого самоврядування. В країні динамічно розвивається реформа децентралізації. Уряд передає на місця повноваження, кошти. Але разом із розширенням можливостей,  посилюється і відповідальність. І у цьому трикутнику якраз Асоціація найбільше доцільна і найбільше ефективна на теренах Полтавської області. Як організація, яка акумулює провідний досвід, певні можливості, об'єднує представників самоврядування і допомагає в розв'язанні проблем і вирішенні питань людей.o bilenkij 2

 –  А хто персонально на сьогоднішній момент вже є представником Асоціації?

 –  Всі районні ради, крім двох — Кременчуцького та Полтавського районів. Всі крім одного - Горішніх Плавнів, міста обласного значення.  Полтавська обласна рада. Загалом членами Асоціації вже є більше 50 громад, починаючи від обласного центру - міста Полтави і закінчуючи сільськими радами Полтавщини.  Ми не поділяємо учасників Асоціації за адміністративно-територіальним чи якимось іншим принципом — будь то велике місто, невеличке село чи новостворена об’єднана територіальна громада, ми будемо раді допомогти всім, адже питання, за великим рахунком, виникають схожі. До речі, перші представники ОТГ теж вже у нас в Асоціації.

 – Головна умова для вступу?

Бажання. Членський внесок розраховується по формулі — він абсолютно невеликий, і не в цьому взагалі питання. Важливо, щоб це було цікаво і голові районної ради, і сільському голові, і щоб вони були рівноправні в ухвалені рішень. Щоб думка, яка доноситься, тим самим сільським головою, була почута серед безлічі інших думок, які висловлюються під час перемовин в Асоціації. Тому головний, мабуть, принцип, який сповідується в Асоціації — можливість бути почутим.

А головна ідея в тому — щоб налагодити комунікацію.

o bilenkij 3

— А саму Асоціацію чують? Є успішні приклади вирішених проблем?

Ми лобіюємо зараз кілька важливих питань. Одне із них  – це передача земель за межами населених пунктів у розпорядження об’єднаних територіальних громад. З цього приводу ми звернулися до центральних органів влади. Таким чином вони бачать, що за цим стоять громади, це питання важливе для людей. І ми вже маємо зворотну реакцію. Наше звернення почуте, воно в роботі і ми очкуємо на позитивне вирішення цього питання.

Також ми звернулися до Верховної Ради України та Уряду із пропозицією переглянути механізм сплати податку із доходів фізичних осіб. Цю проблематику перед Асоціацією порушують керівники районів, де працюють потужні нафтогазовидобувні підприємства — вони логічно наполягають, що люди, які працюють там, мають по місцю сплачувати і ПДФО, а не за місцем реєстрації підприємства, скажімо в Києві чи Полтаві. Тому Асоціація таке звернення до центральних органів влади теж направила.

Ми, до речі, розраховуємо, що з першого січня запрацює закон № 3038, який передбачає залишення  5% рентних платежів у місцевих бюджетах. Що значно розширить фінансові можливості громад. І ми теж активно лобіювали вирішення цього питання.

- А як визначається актуальність проблематики?

Коли ми плануємо нашу роботу на перспективу, ми збираємо представників органів місцевого самоврядування, які входять до Асоціації, і запитуємо — що вам важливо в першу чергу? Таким чином ми отримуємо від них бачення дорожньої карти. Накладаючи це все на можливості, ми викристалізовуємо перспективний план. До речі, Асоціація однією із перших підняла проблематику конфлікту інтересів: зараз виникає багато кримінальних справ, які пов’язані із конфліктом інтересів посадових осіб, в тому числі органів місцевого самоврядування. Потрібно було зануритися в проблему — ми запрошуємо експертів, керівників органів місцевої влади і експерти їм кваліфіковано пояснюють, як правильно діяти в рамках чинного законодавства. Грамотний юридичний супровід — це дуже важливо. І це ще один напрямок, який ведемо. Члени асоціації розуміють — що вони не залишаться один на один із проблемою. Колегіально легше вирішити будь-яке проблемне питання. Асоціація забезпечить юридичну допомогу, якщо потрібно — інформаційний, методологічний супровід. Навчання і обмін досвідом, в тому числі  і за кордоном — такі завдання Асоціація також ставить.o bilenkij 4

– Сказане вище можна вважати підсумком річної діяльності. А якою ви бачите Асоціацію через рік?

–  Потужною і з кейсом реалізованих проектів.

– Яких?

– Тих, що ми закладаємо зараз.

– І які головні для вас пріоритети? 

– Земля за межами населених пунктів. Це, мабуть, найважливіший чинник, який зніме соціальну напругу та дасть нову динаміку розвитку ОТГ. Не важливо, навіть, чий законопроект буде ухвалено: урядовий чи депутатський. Найголовніше, щоб у ньому сільські ради і ОТГ не поставили в один рядок. Інакше, преференцій не буде нікому і децентралізація не зрушиться з цієї транзитної точки.

– Чи бачите ви всі населені пункти, без винятку, членами Асоціації? Можливо, є певна  рознарядка на вступ ”, чи все ж таки це справа добровільна?

–  Будь-яка сільська рада за великим рахунком за рівнем повноважень знаходиться в одній паралелі з обласною радою. Тобто вони не підпорядковані нікому крім своїх виборців та депутатського корпусу. Тому рознарядки бути не може — ми можемо переконувати, і ця справа абсолютно добровільна. Якщо до нашої Асоціації увійдуть всі без винятку органи місцевого самоврядування області, то від цього Асоціація і її члени тільки виграють. Але важливо інше — нам не потрібна формальна участь. Головне — добитися зворотного зв'язку і нормальної комунікації між представниками самоврядування.

– Асоціація інтегрована в якісь структури?

– Звичайно. Одне із перших рішень Асоціації – заявка на вступ до Всеукраїнської Асоціації районних та обласних рад. Зараз ми повноправні члени цієї Асоціації і беремо участь у Всеукраїнському об'єднанні.

– Це допомагатиме лобіювати інтереси членів полтавської Асоціації в столичних кабінетах?

– В будь-якому випадку — ми будемо почуті. Це буде додатковий  козир при введені перемовин чи просування того чи іншого питання. Я входжу до Правління Всеукраїнської Асоціації, відповідно можемо розраховувати на підтримку та сприяння організації.

– Річницю заснування Асоціація відзначає масштабним форумом. Які очікування?

Форум доволі амбітний.  А головне — організовуємо його не для статистики, а щоб він був максимально корисним і цікавим для учасників, насиченим новою і важливою інформацією. Одне із головних питань, яке буде звучати, це впровадження ІТ-продуктів, ІТ-технологій — від обласного центру до найменшого села. Від Інтернету, від комунікацій залежить якість життя громади.  Це і безпечний район, і медицина, і рятувальна служба – таким чином ця функція об’єднує навколо себе дуже багато життєво-важливих  і громади, і людини речей.o bilenkij 5

– Кого із прогресивних реформаторів будете презентувати на Форумі і кого плануєте запрошувати?

– Перш за все Форум буде цікавим представникам органів місцевого самоврядування Полтавщини. Запрошуємо колег із України, голів обласних рад, народних депутатів, яким цікавий наш досвід і наші напрацювання. Будуть провідні столичні спікери, які розуміються на проблематиці самоврядування. Європейські партнери, які інвестують в Україну і місцеві громади за своїми напрямками. Будуть розробники продуктів, які теж презентуватимуть  унікальні   інноваційні розробки. Ну, і ,власне, представники Асоціації.

–  Якось зміниться від цього життя мешканців Полтавської області?

– Реформи — це прагнення змін. Бажання удосконалити, наблизити послуги до звичайної людини. Зробити їх доступними і якісними. Форум у цьому допоможе. Форум це точка відліку, від якої ми повинні рухатися далі.  Ми живемо в конкурентному середовищі. І для того, щоб рухатися вперед, щоб зацікавити інвесторів — ми повинні бути в чомусь унікальними. І наша унікальність якраз — в розвитку ІТ-продуктів для місцевого самоврядування. І якщо Полтавщина здатна проводити інноваційні Форуми і втілювати потім всі напрацювання в життя, значить вона буде унікальною і конкурентною.