DSCN0678 Гаряче, навіть спекотно було на черговій  23 сесії районної ради,  яка відбулася 20 вересня та  на якій  було присутньо 28 депутатів.

Пленарне засідання провів голова ради Григорій Угляниця. Участь у роботі сесії взяли  голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, заступники голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко, Ігор  Нестеренко,  депутат обласної ради Владислав Мостовенко,  начальники управлінь та відділів райдержадміністрації, учасники АТО, представники правоохоронних органів, ЗМІ.

На початку роботи сесії присутні  вшанували хвилиною мовчання   учасників АТО, а також усіх  бійців, хто поліг, захищаючи територіальну цілісність держави.

 Потому слово було надано  заступнику  голови «Лубенської районної Спілки ветеранів АТО» Дмитру Сацькому, який повідомив, що голову районної ради Григорія Угляницю визнано членом  Спілки. Це повідомлення  присутні зустріли  оплесками.

 Григорієм Угляницею, головою  районної ради,   було внесено зміни до порядку денного, а саме: включено питання  «Про звернення депутатів Лубенської  районної ради до Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області щодо  встановлення  відсоткових орендних  ставок   для земельних ділянок  сільськогосподарського  призначення, що перебувають  у державній власності (рілля) в розмірі 12 % від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки»  та  «Про безоплатну передачу майна, а саме: крісла для залу  40 штук відділу освіти, молоді  та спорту райдержадміністрації  для забезпечення ними у подальшому Вовчицького  ліцею» . Зміни підтримали.

DSCN0730Наразі депутатами прийнято рішення направити  звернення до  Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України  щодо   виділення додаткової дотації  на  фінансування  галузі освіти та медицини, а саме:  виплати заробітної плати  з нарахуванням  обслуговуючому персоналу  загальноосвітніх навчальних  закладів  та оплати за комунальні послуги в освітніх, медичних закладах району. А також звернення  до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства інфраструктури України   щодо утримання доріг, як загальнодержавного, так і місцевого значення.

Затверджено створення комісії районної ради щодо ефективності  використання  коштів, які залучені  на виконання довготермінової комплексної програми мобілізаційної підготовки  Лубенського району на 2014-2020 роки, адже питання використання коштів,  придбання амуніції  хвилює на сьогодні  не лише депутатів, які одні з перших порушили це питання,  а й мешканців району, учасників АТО. Тож  створена комісія, до складу якої ввійшли  голова районної ради  Григорій Угляниця, голова  постійної комісії з питань законності та правопорядку Григорій Мочоний, в.о. керуючого справами  виконавчого апарату районної ради, секретар комісії Наталія Шишова,  а також члени комісії, серед яких  фінансисти, сільські голови,   учасники АТО, відповідно до вимог чинного законодавства вивчить це питання та подасть інформацію  на розгляд однієї з  сесій районної ради.

Внесено зміни до Програми економічного і соціального розвитку  Лубенського району на 2017 рік, інформувала  заступник начальника  управління агропромислового  і економічного розвитку, торгівлі, транспорту та залучення інвестицій райдержадміністрації Любов Логвин.

Програмою передбачено  зміни пункту «Основні завдання  та заходи на 2017 рік» підрозділу 11.2 «Освіта» розділу 11 «Гуманітарна сфера», метою яких є освоєння коштів з обласного, державного бюджетів.

Одноголосного схвалення набули і фінансові питання, які загалу представив  начальник фінансового управління райдержадміністрації Євгеній Сірченко. Тож внесено зміни до  показників районного бюджету, підтримано передачу  бюджетних трансфертів  з бюдженту об»єднаної територіальної громади  с. Засулля  Лубенському районному бюджету на централізоване  тимчасове зберігання архівних документів, що не належать  до Національного архівного  фонду, міжбюджетні трансферти у сумі  122238,00 грн.

DSCN0682

Затверджено з незначними змінами Статут  комунального некомерційного підприємства «Лубенський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Лубенської районної ради. До  речі у процесі обговорення цього питання   депутати висловлювали різні думки щодо надання  первинної медичної допомоги, а саме:  кому саме надаватиме  дана установа  такі послуги: усім мешканцям району чи навпаки усім, окрім  мешканців ОТГ, адже новостворена громада має власний центр ПМСД. Йшла мова і про те, щоб  при поданні кандидатури на посаду головного лікаря  враховувались думки депутатів. Тож  після тривалих дискусій було вирішено,  що  Лубенський районний центр ПМСД  надаватиме первинну медичну допомогу усім, хто її потребує,  без винятку. А  при  визначенні кандидатури  на  посаду  головного лікаря   діяти  будуть згідно чинного законодавства.

 Призначено на посаду головного лікаря  комунального  некомерційного підприємства  «Лубенський  районний центр  первинної медико-санітарної допомоги» Михайла  Новаковського, який до цього виконував обв»язки  головного лікаря.

Затверджено передавальний акт основних засобів та  матеріальних цінностей  «Лубенського  районного центру  первинної  медико-санітарної допомоги».

DSCN0727Не підтримано народними обранцями п»ять земельних питань щодо затвердження технічної документації з нормативної  грошової оцінки земельних ділянок  для ведення  фермерського господарства  за межами населених пунктів на території Калайдинцівської, Мацківської сільських рад громадянам Кулику Олександру Миколайовичу  та Шевчику Володимиру Павловичу,   такі дії аргументовано тим, що  за умови прийняття цих рішень орендна плата зменшиться, а відповідно зменшаться і  надходження у бюджет.

Під кінець  роботи сесії було розглянуто  депутатський запит,  який стосувався роботи земельної комісії, її останнього засідання, по наданню та вилученню  земельних ділянок. Депутати-аграрії хотіли отримати конкретні відповіді, а саме:  чому  комісія не працює відкрито, про засідання комісії  не знає більшість , хоча це питання  піднімалося вже не раз і звучали пропозиції  про проведення повідомляти у засобах ЗМІ.  Були питання  і щодо процедури  подання заяв,  про те, що  заяви  потребують корегування, мають  якусь невідповідність,   заявнику стає відомо  уже  у  процесі розгляду, а не в процесі подання відповідної документації.  На думку  фермерів, слід враховувати  усі аспекти, а це тісну співпрацю  аграрія з громадою,  а також надавати перевагу   місцевим господарникам, яким не байдужа доля людей, а не чужинцям, повідомляти про  орендні ставки відкрито, щоб кожен оцінив власні можливості  платоспроможності,  а не  маніпулювати ними  на користь одних чи інших. У  залі розгорнулася справжня  бурхлива дискусія. Пояснення щодо роботи комісії надавали голова земельної комісії, перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко, голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, які запевняли, що працюють у правовому полі. Натомість депутати, аграрії, голови СФГ закликали до прозорості. Питання залишилось відкритим, адже частина  народних обранців  просто залишила сесійну залу. За відсутності кворуму, сесію було закрито.