20637935 1472594299500439 6337848079137687581 n 7 серпня відбулася 22 позачергова сесія районної ради.   Основною необхідністю скликання пленарного засідання  стало звернення сільських голів, яке  надійшло до районної ради,  у питанні  узгодження ряду  фінансових моментів, з метою    подальшого  проведення  ремонтних робіт сільських доріг  району. Участь у роботі сесії взяло 20 депутатів, які, незважаючи на «гарячу» пору року, пору збору урожаїв, відпусток – виконали свій депутатський обов»язок, прибувши до сесійної зали.  

На порядок денний було винесено два актуальних питання  життєдіяльності району: «Про внесення змін до показників районного бюджету на 2017 рік»  та  «Про звернення депутатів Лубенської районної ради Полтавської області до Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики України та Міністерства юстиції України» щодо необхідності термінового врегулювання порядку надання субсидій, яке було винесене на сесію після звернення депутата обласної ради Руслана Ляшка  від радикальної партії та одноголосно підтримане  депутатами.

 Розглядаючи   питання внесення змін до показників районного бюджету на 2017 рік, вдалося вирішити проблему, яка насамперед  хвилювала голів територіальних громад – ремонт  доріг, які, на жаль, перебувають  не у найкращому стані,  і, безперечно,  потребують реконструкції.

    На одній з попередніх сесій, з районного бюджету  було виділено 500 тисяч гривень для співфінансування та  проведення капітального ремонту доріг. Сільські голови   попросили  внести корективи, а саме:  розділити суму 500 тисяч гривень:   250 тис.  - на капітальний ремонт,  інші ж 250 тис. – на поточний ремонт. Рішенням сесії прохання було задоволене, тож, впевнений,  ближчим часом ситуація з сільськими дорогами  значно поліпшиться.

Наразі  мною було запропоновано внести зміни до проекту рішення та прийняти трансферт від Снітинської  сільської ради,  кошти  в сумі 65 тис.грн. для завершення будівництва футбольного поля зі штучним покриттям у селі Снітин, а також виділити з районного бюджету 100 тис.грн. Тарандинцівській сільській раді для завершення ремонту проїзної частини  автомобільної дороги (греблі) в межах Тарандинцівської сільської ради і 10 тис.грн. для придбання покриття для Калайдинцівського музею. Ці пропозиції одноголосно були підтримані депутатами.

Ще одна моя пропозиція  стосувалась перенаправлення коштів з відділу культури та туризму райдержадміністрації,  в сумі 490 тис.грн.,  які були передбачені в проекті рішення 19 сесії сьомого скликання від 23 травня 2017 року на проведення капітального ремонту Меморіалу «Голодомор-33» на Зажур-горі у с.Мгар, і на даний момент так і залишаються не освоєними, на територіальний центр соціального обслуговування населення для  придбання автомобіля  з  підйомником  для  інвалідів-візочників,  який   обслуговував би

мешканців району з особливими потребами.

На превеликий жаль, цю пропозицію не було підтримано, не вистачило голосів. 3 депутатів було проти, 5 – утрималось, аргументуючи це тим, що питання слід вивчити досконало. Вивчити потрібно, без сумніву, але, на мою думку,  люди з обмеженими можливостями  - це ті люди, які в першу чергу заслуговують на допомогу, підтримку і розуміння, адже кожен прожитий  день  для них –  це зовсім інші виміри, які зрозумілі не кожному, а «соціальне таксі», можливо, маленька віддушена небайдужості тих, хто може хоч  у такій  мірі допомогти, а не стати на заваді. 

 

Тому мене здивувала позиція окремих депутатів, які проголосувала проти, зокрема голови районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Василя Куксаня, який   більше 30 років опікується проблемами чорнобильців, серед яких, ні для кого не секрет, здорових, на жаль, не має  і  такий автомобіль був би актуальним і для ліквідаторів, які в сій  час  ціною здоров»я, врятували нас від «мирного атома».

Безумовно, кожен  з депутатів  у сесійній залі визначав свої  пріоритети використання 490 тис.грн.  Для одних актуальним було придбання «соціального таксі» для інвалідів-візочників. Для інших, як, наприклад, депутата районної ради Василя Кулика, який  активно відстоював думку на засіданні постійних комісій щодо важливості  виділення коштів на  проведення  капітального  ремонту Кургану Скорботи - здійснення таких робіт.   

 Нагадаю, що на 19 позачерговій сесії районної ради сьомого скликання, яка відбулася 23 травня 2017 року, коли вносилися зміни до Програми соціально-економічного розвитку, де приймалися трансферти  на заробітну плату медикам адміністрацією були внесено і питання про виділення 490 тис.грн. на ремонт меморіалу. Питання було винесено досить спонтанно, поспіхом,  поверхнево розглянуто на спільному засіданні постійних комісій, не було надано депутатам і  проектно-кошторисну  документацію. Так один проект рішення  містив першочергові потреби, адже сесія була позачерговою, - серед яких заробітна плата медикам, відшкодування вартості путівок дітям, реконструкція теплогенераторної дитячого садочка в с.Ждани  і капітальний ремонт «Кургану Скорботи».

Мою пропозицію щодо  голосування  по кожному пункту окремо депутати не підтримали. Тож  так і проголосували за проект  в цілому, виділивши півмільйона гривень на ремонт Меморіалу. На сьогодні  депутатському корпусу невідомо які саме буде здійснено роботи, і хто підрядчик цих робіт. Звісно,  пам»ятки культури слід реконструйовувати,  проводити капремонти, адже це наша історія, минуле, без якого немає майбутнього,  але не ціною тільки районного бюджету, адже  це перший   Всеукраїнський пам»ятник жертвам голодомору 1932-1933 років, до його підніжжя щороку  у кінці листопада з»їжджаються делегації з різних куточків як області, так і України, тож, можливо, доцільно звернутися  до депутатів Верховної ради України,  Полтавської обласної ради, Лубенської міської ради, а також  до Засульської сільської ради, на території якої знаходиться Меморіал, з питанням виділення коштів на ремонт архітектурної пам»ятки. А громадськість залучити до контролю використання бюджетних коштів аби у мешканців району  не виникало  зайвих запитань. На сьогоднішній день кошти ще не використані.

Хоча голова райдержадміністрації Т.П.Качаненко запевнила, що тридцять відсотків коштів вже перераховано, чим ввела в оману весь депутатський корпус. Немає  ніяких даних  руху фінансів по питанню ремонту Меморіалу   і на веб-порталі публічних закупівель «Прозоро», хоча голова РДА  запевняє в іншому, але  факти річ вперта. Виникає питання, чому 490 тис.грн., чому не 510 тис. грн. Важаю, що на цьому не закінчиться, потрібно буде дофінансовувати ще не один раз.   

 Тож, зваживши усі аргументи,  виникла думка спрямувати 490 тис.грн. на придбання автомобіля  з  підйомником  для  інвалідів-візочників,  який   обслуговував би мешканців району з особливими потребами.

Наразі рішенням 19 сесії районної ради від 25 травня «Про внесення змін до Програми  економічого і соціального розвитку Лубенського району на 2017 рік» передбачено  придбання «соціального  таксі» за умови співфінансування : 50% з обласного  та 50% з районного. За активної участі депутатів обласної ради, які відстоюють інтереси Лубенщини в області, підтримка області – це цілком реально, але слід діяти оперативно, встигнути до кінця року, адже сума досить серйозна - близько одного мільйона гривень, тому на роздуми часу мало. І від того як спрацює депутатський корпус районної ради, залежить бути  у Лубенському районі  «соціальному таксі» чи ні.

  Отже, кожному  народному обранцю слід замислитися скільки в районі  проживає людей з обмеженими можливостями, людей, яких спіткали ті чи інші життєві негаразди: малорухливих, прикутих до ліжка , а це  онкохворі, хворі  на цукровий діабет, туберкульоз та  інші недуги і саме таке «соціальне таксі» стало б справжнім порятунком як для інвалідів, так і їх родин, яким доводиться нелегко опікуватися рідними, а про транспортування годі й говорити.   Тож  закликаю депутатів  бути  розсудливими, дієвими, гуманними у прийнятті рішення,   раціональними у питанні використання бюджетних коштів! Давайте пам»ятати про минуле, але не забувати про добрі справи  в сьогоденні, вони повертаються сторицею!

Розглянувши  питання  порядку денного,  позачергової 22 сесії районної ради  завершила свою роботу.

 

Голова районної ради                                                                     Г.М.Угляниця