20 липня відбулася чергова  21 сесія районної ради 7 скликання.  Порядок денний  пленарного засідання  складав 23 питання, які завчасно були опрацьовані  на засіданнях  постійних комісій  та рекомендовані  на розгляд сесії. Перед   початком роботи сесії  працювала  Президія районної ради,  формуючи порядок денний, тож  наразі членами Президії було  додатково вивчено ще  3 актуальних  питання життєдіяльності району, які потребували нагального розгляду.

Традиційно, сесія розпочалася з хвилини мовчання  за загиблими воїнами в  зоні проведення АТО та за усіма громадянами нашої держави, які віддали життя  за незалежність України.

На початку сесійного засідання я звернувся до колег-депутатів, акцентуючи увагу на тому, що  лише від  правильних виважених рішень   народних обранців  залежить стабільний розвиток Лубенського району. Наразі звернув увагу на ситуацію, яка склалася у міській раді, де  розбрат, чвари, амбіційність призвели  до того, що залишаються не вирішеними низка питань  важливих  як для міста, так і містян. На жаль, подібний сценарій  готувався у свій час і в районі,  окремі депутати, забувши про свої попередні «досягнення»,  так хотіли посісти крісло голови районної ради , що  забули як  під адмінбудинком  збирались мітинги,  учасники яких голосно скандували : «Чемодан. Вокзал. Оржиця».

У кафе проходили зустрічі,  організовувався  зрив сесії. На превеликий жаль,  практика зривів пленарних засідань перейшла  і в міську раду.  Що ж до   депутатів районної  ради, то вони  на власному досвіді  переконались, що такими методами проблеми в громаді не вирішуються, а  навпаки -  посилюються. Якщо у депутатів  виникає підозра, що не виконуються рішення сесії,  керівник тієї чи іншої організації не звітує  про проведені  фінансові   операції, то, мабуть, доцільніше звернутись до правоохоронних органів для вирішення  проблеми, встановлення моменту істини. Тож з огляду на ситуацію, усі ми  бажаємо колегам-депутатам, працівникам  міської ради,  в першу чергу порозуміння, консенсусу та виходу з кризи.

 На пленарному засіданні ради жваво обговорювалося  перше питання, що стосувалося внесення змін до показників  районного бюджету  на 2017 рік. Так у процесі обговорення до  депутатів обласної ради  звернувся голова Засульської ОТГ Сергій Бондаренко, який  зробив зауваження  депутатам-обласникам, з приводу  виділених  коштів з обласного бюджету за рахунок  Фонду  розвитку територій області, які  депутати обласної ради спрямували  на населені пункти, що не ввійшли до складу ОТГ. Забула, на  жаль,  про  потреби ОТГ  і районна державна   адміністрація, яка готувала ці подання. Свою думку з цього питання висловив і депутат районної ради Григорій Мочоний, зауваживши, що  обласних депутатів, аби вони відстоювали інтереси  Лубенщини в Полтаві, обирали і мешканці ОТГ і про це  слід пам»ятати, хоча про них чомусь забули.

 

Про  податки, які,  залишилися у бюджеті району, і  які  вчасно сплачували  сільські ради,  що  ввійшли до складу ОТГ,  а зараз,  на жаль, ці проплати,  не можуть  бути використані на вирішення  проблем  громади,  неодноразово говорив і депутат районної ради Сергій Рак. 

У свою чергу депутати обласної ради, вислухавши усі зауваження, запевнили, що наступного року,  докладуть значних зусиль  аби кошти Фонду  були виділені і для ОТГ.

Підтримано проект щодо створення юридичної особи публічного права комунального некомерційного  підприємства «Лубенський районний центр  первинної  медико-санітарної  допомоги»  Лубенської районної ради Полтавської області шляхом реорганізації (перетворення) юридичної особи публічного права Лубенського районного  центру первинної медико-санітарної допомоги.  Прийняття цього рішення дасть змогу у подальшому  здійснити ряд важливих кроків  щодо   впровадження  нових підходів  щодо  організації роботи  закладів охорони здоров»я.

До речі на завершальному етапі знаходиться створенням  центру ПМСД Засульської ОТГ, тож  дієвість громади увінчується позитивними результатами.

Рішенням сесії Калайдинцівська ЗШ І-ІІІ ступенів імені генерал-майора Ф.Д. Рубцова, без сумніву одна з найкращих шкіл,   стала опорною школою в районі.  Депутати  вирішили  поки що створити одну опорну  школу, а потім,  використовуючи досвід Калайдинцівської ЗШ,  попрацювати  над створенням інших опорних  закладів у тій кількості,  яка буде   потрібні району для надання якісного рівня освіти.

На сьогодні в Лубенському  районі діє одна опорна школа – Засульська гімназія, що знаходиться на території ОТГ, має власну печатку, відповідні документи.

Бурхливого обговорення набуло питання щодо  пониження ступеня  Хорошківської ЗШ І-ІІІ ступенів.   У процесі обговорення депутати  дійшли висновку  залишити функціонувати навчальний заклад  як  повну середню школу, тобто школу  одинадцятирічку. Хоча  прийняття такого рішення  понесе за  собою значні фінансові витрати  для бюджету району, але,  про те, що школа не залишиться  сам на сам з проблемами  депутатів  запевнили як сільський голова Хорошківської сільської ради Микола Бровко,  так і  депутати сільської ради, які понад усе хочуть аби у територіальній громаді  діяв навчальний заклад І-ІІІ ступенів. Також  осторонь проблем Хорошківської ЗШ  ніколи не стояв  керівник  ПрАТ «Райз-Максимко»… Олександр Лісовий .Отже,  Хорошківська ЗШ залишається діяти як школа І-ІІІ ступеня і для дітей, які відвідують навчальний заклад,  восени нічого не зміниться, 10, 11 класу – бути!  

Позитивно було вирішено питання  про присвоєння звання «Почесний громадянин Лубенщини»  Герою України,  нашому земляку, який  ціною власного життя врятував світ від ядерної катастрофи Олександру Григоровичу Лелеченку. Клопотання про   присвоєння звання надійшли від Новооріхівської сільської ради,  фракції Радикальної партії Олега Ляшка, громадської організації «Союз.Чорнобиль. України.»

Одноголосно депутати підтримали та вирішили направити звернення до  Президента України,  Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України , Міністерства охорони здоров»я  щодо невідкладного  забезпечення  лікувальними засобами онкохворих, у зв»язку із закінченням  терміну дії Програми підтримки людей, хворих на рак.  Це питання  першопочатково підняв у офіційному листі до районної ради депутат обласної ради Руслан Ляшко.

Дійшовши до питання звіту голови районної державної адміністрації  Тетяни Качаненко  за рік роботи, народні обранці  вирішили  не заслуховувати його, так як звіт був оприлюднений на офіційному сайті районної ради, з ним  кожен, хто бажав, мав змогу докладно  завчасно ознайомитись. Крім того,  проект рішення звіту був розданий депутатам на спільному засіданні постійних комісій. До речі,  на спільному засіданні постійних комісій, у процесі обговорення, депутатів насамперед цікавило питання освоєння коштів, близько 293 тисяч.грн., виділених  під районну  цільову Програму забезпечення виконання Лубенською РДА  у 2015-2016  роках делегованих їй районною радою повноважень, а не  ті статистичні дані, які наводились у звіті, до того ж у  цифрах, які наразі втратили актуальність.

Суми,  виділені під Програму делегованих повноважень  у 2015 році, склали  54 тисячі,  в 2016 році - 293 тисячі.

Зупинюсь конкретніше на цифрах 2016 року.

Отже, канцтоварів було придбано на суму 59063,6 тис.

З них  на конверти та марки – 10143,99;

Ручки, олівці, папки - 11785,61;

Папір -    37134,04

Пальне для легкового автомобіля -  36081

Управлінням  агропромислового і економічного розвитку, торгівлі і транспорту та залучення інвестицій – у 2016 році  закуплено канцтоварів на суму  – 7610,0

Витрати на пальне для легкового автомобіля склали  -18490,00;

Фінансовим  управлінням  придбано канцтоварів (паперу) конвертів маркованих і марок на суму  – 12800, 0

Решта коштів були використані  в основному для придбання  оргтехніки.

Отже, чомусь 2015 рік був менш витратнішим – 54 тисячі гривень, ніж 2016 рік – 293 тисячі гривень.

  Також, мабуть, нам слід відходити від   комуністичних  принципів вихваляння самих себе, адже в тому що  аграрії закупили високопродуктивну техніку,  цим самим збільшивши врожайність культур, заслуги РДА , на жаль, немає.

 Тому ріжуть слух слова «залучено інвестицій на суму 104 мільйони». У чому ж  полягає залучення   інвестицій? Можливо, в тому, що аграрії за власний кошт  придбали   сучасну техніку. Так це плюс аграріям, кожному особисто, які це зробили  за власні кошти.

 На сьогодні усі, хто  обробляє наділи,  мають приватну форму власності і усі зацікавлені  у збільшенні врожайності.  Так само і збільшення орендної плати  відбувається  тільки за рахунок  конкуренції. А от з розвитком тваринництва,  утриманням ВРХ є проблеми. Народний депутат України Ігор Мосійчук  та представники Радикальної Партії  організовували зустріч з переробниками та здавачами молока з приводу закупівельних  цін на продукцію, але, на жаль, голови районної державної адміністрації не було присутньої на цих  зустрічах , натомість  було надано письмові відповіді, що  районна державна адміністрація не може впливати  на ціноутворення  закупівлі молока.  Я сам живу в селі і щодня спостерігаю, як цінова політика  призводить до занепаду тваринництва, фактичного його вимирання.

Сесією було розглянуто низку земельних питань щодо затвердження  технічної документації  з нормативної  грошової оцінки земельних ділянок  сільськогосподарського призначення державної власності, які розташовані за межами населених пунктів на території Мгарської, Калайдинцівської  сільських рад, які є державною власністю і  не надані  у власність або користування. Право оренди на ці земельні ділянки буде  визначено на земельних торгах  у формі аукціону.

Питання щодо  проведення аукціону  було  досить актуальним  для  депутатів, адже більшість з них – аграрії,  активним  у сесійній залі був  депутат Микола Береза,  за  плечима  якого досвід аграрія-господарника, тож виникали  запитання де і як проходитиме аукціон, адже  депутатам не байдуже, хто буде користуватись родючими лубенськими чорноземами.

Також затверджено нормативну грошову оцінку  земельних ділянок, наданих в оренду  СФГ «Росинка», голова Юрій  Кухта,  для ведення  фермерського господарства та товарного сільськогосподарського виробництва за межами населених пунктів  на території Засульської  сільської ради.

         Під кінець роботи  сесії  було розглянуто питання   щодо ходу   виконання  програм, а саме: районної  комплексної Програми у сфері захисту населення і   територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру в Лубенському районі на 2016-2020 роки;  довготермінової комплексної Програми мобілізаційної підготовки  Лубенського району на 2014-2020 роки. Заслухавши доповідача, депутати   прийняли рішення, що доцільно створити комісію, яка  здійснить перевірку коштів,   виділених  на виконання Програми  мобілізаційної підготовки Лубенського району  на 2014-2020 роки, щоб депутати, оперуючи конкретними цифрами,  чітко знали   на які  першочергові потреби було потрачено  значні фінанси.

Розглянувши  26 питань порядку денного,  чергова 21 сесія районної ради  завершила свою роботу.

 

                                     Голова районної ради                                                                      Г.М.Угляниця