11111111111111111122222 14 червня у районній  раді відбулося спільне засідання постійних комісій з питань земельних відносин, екології, раціонального природокористування та з питань дотримання законності та правопорядку, яке провів один з голів профільної комісії  Григорій Мочоний. Участь у роботі постійних комісій  взяли голова районної ради Григорій Угляниця, в.о. голови райдержадміністрації  Сергій Сіряченко, сільські голови, старости, учасники АТО.

     На засіданні  було розглянуто досить наболіле питання   як для  очільників громад, так і для мешканців району, а саме: розширення повноважень  органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами, зокрема надання  можливості  керівникам  органів місцевого самоврядування розпоряджатися  землями державної власності на місцях.

    Сільські голови Тарандинцівської, Вовчицької, Снітинської, Жданівської  сільських рад Анатолій Тітенко, Ольга Козловська, Сергій Мануйленко, Наталія Пономаренко розповіли  про  проблеми, з якими доводиться зіштовхуватись  очільникам громад. Цю думку розділили і депутати - члени комісій до яких за підтримкою і допомогою звертаються виборці.

   Наразі йшла мова про те, що землю в області отримують не ті, хто   трудиться у населеному пункті, знає проблеми краю, дбає про збереження родючості грунту і готовий піти на допомогу місцевим мешканцям, а зовсім чужі люди, які  з’явлються  у регіоні  вперше і то для того, щоб отримати  землю і так само зникнути. Натомість селянам, які  все життя пропрацювали  в школах, лікарнях стає проблемно оформити  землю для ведення  особистого селянського господарства, їхні заяви  перебувають в затяжному процесі розгляду, чого не скажеш про представників інших регіонів, яких приваблюють  родючі лубенські чорноземи.  

 

    Діють відпрацьовані   корупційні схеми: документи оформляються на підставних осіб, а саме: у списках на отримання земельних ділянок фігурують випадкові люди (люди за домовленістю), які потім  доручають опікуватися своїми ділянками конкретній  особі і  так земля, на яку мають право ті, хто по-справжньому на це заслуговує, опиняється у чужих руках. 

   Складна ситуація і з учасниками АТО. З області приходять цілі списки  з прізвищами учасників антитерористичної операції, які хочуть отримати земельні ділянки, але проблема в тому, що ці списки багаточисельні (100-120 людей) і складаються вони з осіб, з інших областей, а місцеві захисники, частина з яких отримала землю, частина ще воює, але  має на це законне  право, можуть залишитися ні з чим, адже  резерв  земель вичерпується.

    Депутати районної ради переконані, що право розпоряджатися землями за межами населених пунктів  повинне  належати громадам, адже вони  найбільш зацікавлені  надати землю в оренду  найефективнішому господарю, за найвигіднішою ціною, не забуваючи при цьому  про місцевих мешканців.

        Тож докладно обговоривши питання, комісіями було прийнято рішення рекомендувати голові районної ради скликати позачергову сесію та винести на її розгляд порушене  питання.  До участі у пленарному засідання залучити  сільських голів, очільника обласної державної адміністрації, керівників та відповідальних спеціалістів Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області,  відділу у Лубенському районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, представників ЗМІ.