3 8879 червня у Калайдинцівському краєзнавчому музеї було багатолюдно: тут відкривали  експозицію, присвячену захисникам Вітчизни.  На відкриття з»їхалися численні гості, серед яких голова районної ради Григорій Угляниця, голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко,  Народний депутат України Руслан Богдан,  заступник голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко, депутати обласної ради Руслан Ляшко, Олександр Сиченко, Лариса Сухопар, Василь Стасовський, сільський голова Калайдинцівської сільської ради Василь Ґава,  голова  національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, поетеса Ніна Шпаварська, а також художники, літератори,  волонтери, учасники АТО і просто небайдужі до всього прекрасного, патріотичного, національного лубенці. Зустрічав гостей  директор Калайдинцівської ЗШ І-ІІІ ступенів імені генерал-майора Ф.Д. Рубцова, депутат районної ради,   ініціативиний, самовідданий, талановитий і творчий   Сергій Мисник,  стараннями якого музей перетворився на один із найкращих, адже гідно носить звання «зразковий»,   найкращий не лише на Полтавщині, а й за її межами.  Потрапивши  до музейних кімнат,   поринаєш у минувшину краю, споглядаєш  предмети побуду, одягу,  ремесел наших пращурів, дізнаєшся про людей, які творили історію Лубенщини, виборювали перемогу у роки війни, які були дієвими у післявоєнні роки відбудови, які були активними у 90 роках, а головне розумієш, що за шістьма  відділами, які вміщує музей, стоїть титанічна робота  директора школи і педагогічного колективу, яким  вдалося  зібрати, зберегти і з кожним роком примножувати   безцінні експонати від яких віє  спогадами про славне минуле нашого краю, гідних предків і їх наступників.

 

Експозиція, присвячена захисникам Вітчизни, вмістила в собі декілька блоків. Тут є куточок чорнобильцям-ліквідаторам, які захистили країну від невидимого ворога і цим самим врятували не лише Україну, а й півсвіту. Згадано війну  в Афганістані, де земляки-лубенці гідно виконували свій громадянський обов»язок,  Помаранчеву революцію, Революцію Гідності, коли  український народ  став на боротьбу прав і свобод, гідного майбутнього, демократії, події АТО, коли,  захищаючи територіальну цілісність, ми втратили і продовжуємо втрачати кращих з кращих, які поклали своє життя  на Сході аби тут і нас було мирне небо. Втілити задум вдалося завдяки родині Юр»євичів Віктору та Євгенію, які  займалися оформленням експозиції.  Про захисників, їх подвиги розповіли  гостям заходу  директор школи Сергій Мисник, екскурсоводи  Сергій Кучеренко,  Оксана Шостак, Владислав Сененко, Катерина Іванченко, додав експресії виступ бандуриста Віталія Мороза.

Потому присутні мали змогу поспостерігати за виступами рою «Удайські козаки», юнаки і дівчата на плацу майстерно продемонстрували  вишкіл і гарт, патріотизм, вихованню якого у школі приділяється належне місце, і як наслідок – перемоги у  численних конкурсах патріотичної гри.

Спілкування продовжилось у актовій залі школи. Тут лунали привітання, дарували подарунки  школі та музею, вручали  Почесні грамоти районної ради, райдержадміністрації художникам, краєзнавцям, пошуковцям, спонсорам – усім, хто брав  безпосередню участь у оформленні  музейної кімнати. Грамоти було вручено і учасникам АТО, волонтерам, якими була переповнена зала.

У своєму вітальному слові голова районної ради Григорій Угляниця наголосив на важливості відкриття такої експозиції, адже молодь повинна знати  про героїв, які ціною життя захищали наш край, Україну, але повинна знати і про тих,  хто  підтримував позиції антимайдану, на жаль,  такі люди  живуть без огризу совісті серед нас, тому, на думку керівника, потрібно знайти куточок у музейній кімнаті і для  висвітлення  цих подій також, адже це історія, яку не можна залишити за кадром, вона має конкретні імена і конкретні вчинки.

Голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко  з подякою звернулася до директора школи Сергія Мисника, який своєю  невтомною працею, позитивною енергетикою  вкотре довів як потрібно працювати на результат,  виховувати молодь у дусі патріотизму і любові до українського,  національного.

Не забули і почастувати гостей: по закінченню заходу на них у шкільній їдальні чекав   смачний солдатський  куліш. Тож експозиція діє, а музей  готовий приймати нових відвідувачів, які, впевнені, не забаряться з гостиною!