3 78718 січня  у Лубенській районній раді   відбулося пленарне засідання 13 сесії районної ради, яке провів  голова районної ради Григорій Угляниця.   

Участь у роботі сесії взяли голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко,   заступники голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко, Ігор Нестеренко, депутати обласної ради Владислав Мостовенко, Руслан Ляшко, Олександр Сиченко,   сільські голови, старости Засульської сільської ради,  керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, учасники АТО, представники ЗМІ, громадськість. 

Із 34  обраних депутатів  районної ради  на чергову  сесію зібралось 33 депутати, майже  стовідсоткова явка.  Це дало можливість  попрацювати   продуктивно, адже засідання тривало більше трьох годин, хоча попередньо питання порядку денного розгядалися на спільному засіданні постійних комісії.

 Тож, традиційно,   на початку зібрання присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих у зоні проведення АТО, потому голова районної ради  Григорій Угляниця   під гучні оплески привітав з Днями народження старосту Засульської сільської ради  Ларису Кісенко та редактора  громадсько-політичної газети «Лубенщина»  Олександра Міщенка.

В основному питання порядку денного стосувалися передачі  бюджетних трансфертів із Засульської сільської ради  об»єднаної територіальної громади  на утримання Територіального центру соціального обслуговуння  Лубенської РДА; утримання Лубенського районного центру первинної медико-санітарної допомоги;  утримання ДНЗ; на утриманні Лубенського районного методичного центру;  утримання закладів культури, утримання Лубенського  районного  центру  соціальних служб  для сім»ї, дітей та молоді; на заходи із соціального захисту населення. Крім того, у зв»язку зі створенням   Засульської ОТГ, прийнятими рішеннями Засульської громади, виникла необхідність  передачі майна закладів освіти, культури у комунальну власність Засульської сільської ради; затвердження  мережі  навчальних закладів, установ освіти району та граничної кількості штатних одиниць, а також закладів культури  базової мережі  районного рівня  та їх граничної штатної чисельності.  

Депутати   затвердили ряд Програм, зокрема  районну цільову Програму  забезпечення виконання Лубенською РДА у 2017-2018 роках делегованих їй районною радою повноважень; Програму  соціального захисту населення Лубенського  району  «Турбота» на 2017 рік,  врахувавши усі пропозиції депутатів: збільшено суму  одноразової допомоги онкохворим до 2000 тис.грн., заслухали хід виконання цих програм за 2016 рік.  У процесі обговорення питань  делегування районною радою повноважень РДА виникло  питання щодо роботи  земельної комісії  по розгляду заяв по наданню та вилученню земельних ділянок.  Звучала думка депутатів-аграріїв,  що інформація про засідання комісії  не розголошується і  фермери не  мають достатньої інформації для подання  відповідних заяв  у питанні надання землі. Забажали присутні  дізнатися склад комісії, адже  більшості він невідомий.  Отримавши відповідь від першого заступника голови РДА,  голови земельної комісії Сергія Сіряченка,  окремі депутати висловили думку, що   до складу комісії слід ввести також і депутата районної ради.   

Внесено зміни до Програми економічного і соціального розвитку Лубенського району на 2017 рік: пункт «Соціальна  підтримка учасників АТО» доповнено  «забезпечення  санаторно-курортними путівками членів сімей загиблих  ветеранів війни, з числа учасників АТО», надання учасникам бойових дій, які брали участь в АТО, допомоги на будівництво (придбання) житла  за рахунок коштів обласного бюджету  в розмірі 25%  нормативної вартості житла  за умови надання самим учасником  бойових дій інформації  про інші 75% фінансування придбання житла, виплата грошової  компенсації  членам сімей загиблих військовослужбовців , які придбали житло  за рахунок власних коштів, на мовах  співфінансування 50% з місцевих бюджетів  та 50%  з обласного бюджету.

            Про потреби учасників АТО,  зокрема  брак коштів на проведення медичних досліджень, говорили учасники АТО Дмитро Сацький, Леонід Шабля.

Підтримано внесення змін до показників районного бюджету на 2016 рік та  внесення змін  до показників  районного бюджету на 2017 рік.

Розглянуто 6 земельних питань, які стосувались  затвердження технічної документації  по нормативній грошовій оцінці  ряду земельних ділянок, але позитивне рішення прийнято лише по одній, яка  надана в оренду гр. Сливченку  Олегу Андрійовичу для ведення фермерського  господарства  за межами населених пунктів  на території Тарандинцівської  сільської ради,    плата за оренду якої збільшує надходження до районного бюджету.    

Рішенням сесії  затверджено план роботи районної ради на 2017 рік; розпорядження голови районної ради щодо звільнення директора районного методичного центру  Шевченко Л.П., обов»язки прокладено на  методиста Захарченко І.В.;  внесено зміни  до рішення районної ради  від 04.12.2015р. «Про постійні комісії районної ради»: введено до складу комісії з питань планування бюджету та фінансів  депутата Альону  Володимирівну Грабко;   підтримано обрання до  складу Редакційної ради комунальної установи-редакції міськрайонного  радіомовлення «Радіо-Лубни» голову районної ради Григорія Угляницю,; встановлено у 2017 році вартість харчування дітей у ДНЗ  та ЗНЗ району; внесено зміни до рішення сесії районної ради від 05.08.2011 року щодо створення Луцбенського районного центру ПМСД: установлено граничну чисельність  працівників Лубенського районного  центру ПМСД в кількості 264,5 штатних одиниць.

Жвавого обговорення набуло питання  передачі в оренду Засульській сільській раді частину приміщень адміністративної будівлі, що належить до спільної власності  територіальних громад сіл району, зокрема 7 кабінетів. Перед присутніми виступив сільський голова Засульської сільської ради Сергій Бондаренко, закликавши депутатський  корпус підтримати проект рішення, наголосивши на тому, що громада готова  вчасно сплачувати за оренду, крім того,  однією з вимог громадян району, при  створенні ОТГ, було розміщення основних  підрозділів ОТГ  у адмінбудівлі. Свої думки з цього приводу висловили голова  райдержадміністрації  Тетяна Качаненко, сільський голова Березотіцької сільської ради Надія Білокур, яка озвучила позицію голів-колег, наголосивши на тому,   що  структурні підрозділи , апарат ОТГ повинні знаходитися  на території адміністративного центру ОТГ,  у селі Засулля, це передбачено Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Методикою формування спроможних територіальних громад».

Депутати проект рішення не підтримали.

 Один з депутатів  районної ради пояснив, що депутатський корпус не підтримав проект рішення, адже  не бачить між РДА та ОТГ конструктивного діалогу.