2 71826 квітня – пам»ятний день для усієї України. Аварія на 4 енергоблоці, яка сталася у 86 році  на Чорнобильській  атомній станції змінила життя усієї нації. «Мирний» атом завдав горя і страждання, ядерна пилюка покрила землю, тож українці, не шкодуючи  власних сил і здоров»я, кинулись  ліквідовувати наслідки  страшної  техногенної катастрофи.

Лубенщина  не стояла осторонь подій далекого 86 року . Близько 3 тисяч земляків  одними з перших стали на боротьбу  з розбурханим монстром, гідно виконавши свій  громадянський обов»язок, зробивши все для того, щоб не поширилась радіоактивна  смерть по квітучій землі України.

 Тож  30 роковини Чорнобильської катастрофи  лубенці зустрічали  з болем на серці,  гіркими спогадами від пережитого.

Міськрайонний захід розпочався  скорботною ходою  центральною вулицею міста. Тримаючись пліч-о-пліч чорнобильці-ліквідатори, вдови, переселенці,  очільники району і міста, молодь, громадськість   під звуки духового оркестру  попрямували   до пам»ятного знаку чорнобильцям, що по вулиці Монастирській, де відбувся мітинг-реквієм. Участь у мітингу взяли  заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло, голова районної ради Григорій Угляниця,  голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, міський голова Олександр Грицаєнко, депутати обласної ради Руслан Ляшко та Владислав Мостовенко, заступники голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко і Тетяна Сергієнко, керівники міських та районної чорнобильських організацій.

Як зауважив у своєму виступі очільник міста Олександр Грицаєнко, Лубни гідно відстояли  свою  країну,  подарувавши   майбутнє прийдешнім поколінням.

 

 

Про підтримку, готовність  відстоювати інтереси чорнобильців  говорив і народний депутат України Костянтин Іщейкін.

Заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло  дякував лубенціям, які 30 років тому в складі Чапаївської дивізії  боронили землю від радіації.  А також побажав,  щоб  березова Алея на Зажур-горі, де кожне деревце – це людське життя, не розросталася.З нагоди 30-х роковин аварії на ЧАЕС Почесною грамотою обласної ради та нагрудним знаком до неї Олег Пругло нагородив голову районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України», депутата районної ради Василя Куксаня

22--11

Голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко  наголосила на тому,  що пам»ять про  героїчний подвиг лубенців  не згасає, а свдченням цьому є

пам»ятні знаки,  « чорнобильські» куточки  в населених пунктах району. А ще керівник   запевнила, що  районна влада буде докладати максимальних зусиль аби проблеми  чорнобильців було почуто.

444-111

      Згадував  страшний 86 рік,  нелегке  сьогодення чорнобильців і ліквідатор, голова районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Василь Куксань. Він закликав побратимів триматися разом, бо в єдності – сила!

           Також  до чорнобильців звернулася учасник ліквідації аварії на ЧАЕС Тамара Фоміна.

         Хвилюючими були виступи учнів та пісня  у виконанні Олега Приймака про  страшне лихо завдане Україні, про героїзм тих, хто рятував  наше майбутнє.

 Усіх померлих ліквідаторів було вшановано хвилиною мовчання до пам»ятного знаку лягли  живі квіти- символ пам»яті і безсмертя.

Захід продовжився на  на Зажур-горі,  що поблизу Мгарського Спасо-Преображенського монастиря.  Біля пам»ятного знаку чорнобильцям до присутніх звернувся голова районної ради  Григорій Угляниця він просив вибачення у  ліквідаторів за те, що на місцевому рівні  районна влада не може вирішити проблеми чорнобильців, але запевнив, що розділяє думку  ліквідаторів, адже ці люди, обпалені чорнобилем,  заслуговують на шану і повагу, підтримку з боку держави. Він  побажав героям 86 року здоров»я, завзяття та оптимізму.

777-111  9 60

Померлих чорнобильців вшанували хвилиною мовчання. Потому усіх ліквідаторів пригостили смачним кулішем.  А у  Мгарському Спасо-Преображенському монастирі було відправлено  панахиду.