444444444444-------555555555

 

12 листопада 1905 року у Лубнах побачила світ перша україномовна газета на території Лівобережної України «Хлібороб», яка стала провісником розвитку національної преси. Справа заснування часопису належить відомій родині Шеметів. Попри коротке життя газети (вийшло друком лише п’ять номерів) часопис набув широкого резонансу серед народу та залишив помітний слід в історії України. Втім, газета не пішла у небуття, а відновила свою діяльність у 1995 році. Справа родини Шеметів не забута, а навпаки зберігається та ґрунтовно вивчається краєзнавцями, науковцями. Вже кілька років поспіль на Лубенщині проводиться день україномовної преси і саме першій ластівці – газеті «Хлібороб» належить чільне місце.

 

З ініціативи місцевих краєзнавців, голови Лубенського медіа-клубу Володимира Безчасного, головного редактора газети «Хлібороб» Олега Гаврильченка, за підтримки районного керівництва відбулися заходи з нагоди 110-річниці виходу в світ газети «Хлібороб», які розпочалися покладанням квітів до меморіального комплексу, встановленого на місці поховання родини Шеметів.

Далі відбулося засідання «круглого столу». Члени наукового товариства «Світоч» ЗШ № 1 нагадали історію часопису та познайомили з матеріалами наукових досліджень. До розмови долучилися краєзнавець Петро Підтоптаний, журналіст Владислав Проненко, головний редактор газети «Хлібороб» Олег Гаврильченко,  а також прозвучали пісні у виконанні відомого бандуриста Віталія Мороза та вірші, які декламували учні ЗШ №1.

На завершення заходу його учасники переглянули документальний фільм, відзнятий харківськими журналістами до 110-річниці виходу в світ газети «Хлібороб».

 

За матеріалами сайту Лубенської райдержадміністрації