555----555666--88                                                             

7 квітня на базі Березотіцької сільської ради відбулося виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради. Спочатку сільські голови на чолі з головою районної ради Олександром Темченком відвідали Березотіцьку сільську раду, оглянули село. Сільський голова Надія Білокур розповіла історію населеного пункту, яка сягає у далеке 17 століття. Тож почули колеги- голови і про козака Білика, який свого часу поселився тут, і про поміщика Леонтовича, і про паровий млин, спиртзавод, який пізніше переобладнано у м»ятний завод, завод з вичинки шкіри і взуття, і про першу школу. Розповіла сільський голова   про сьогодення громади, об»єкти, якими славиться село, серед яких Покровська церква, пам»ятка архітектури 1866 року, Дослідна станція лікарських рослин, працівниками якої свого часу були М. Вавилов, В. Радіонов, а зараз вирощується близько 350 видів лікарської сировини, Березотіцька філія ДП «Укрліктрави».

 

   Учасники Координаційної ради завітали до Дослідної станції, поспілкувались з її директором, депутатом районної ради Олексієм Устименком. Членам наради ініціативний керівник продемонстрував два енергозберігаючі твердопаливні котли, які було встановлено минулого року і завдяки яким опалювальний сезон пройшов з відчутною економією. Побували гості села в дендрологічному парку «Лікарський сад», на власні очі побачивши 500 літній дуб, біля якого влітку 1966 року було знято окремі епізоди кінофільму «Весілля в Малинівці».

     Потому у актовій залі Дослідної станції відбулася нарада в якій взяли участь голова райдержадміністрації Іван Дзус, начальник відділу будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Сергій Сіряченко, керівник Березотіцької філії ДП «Укрліктрави» Анатолій Остапчук, представники ПАТ «Лубнигаз».

55545----6666

Наразі йшла мова про впровадження на території Полтавської області Закону України «Про добровільне об»єднання територіальних громад». Своїми думками ділилися голови Березівської, Ісковецької, Мгарської, Шеківської сільських рад Олена Якименко, Микола Романюта, Марія Шевченко, Олена Горбань. Лунали думки щодо об»єднання в одну громаду, хоча не відкидалась думка і про створення декількох громад. Сільські голови дійшли висновку що потрібно вивчити із залученням спеціалістів райдержадміністрації переваги і недоліки можливих варіантів об»єднання.

 Обговорено питання проведення двомісячника чистоти і благоустрою району: ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ, знешкодження гілок, які заважають роботі ліній електропередач та інше. 

  Крім того, начальник відділу будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Сергій Сіряченко говорив про проведення інвентаризації житлових та нежитлових споруд на території району, списання споруд: у зв»язку зі змінами у законодавстві на сьогодні технічну інвентаризацію здійснюють органи МБТІ.

   Представники ПАТ «Лубнигаз»   ознайомили сільських голів з графіком, відповідно до якого буде роздано декларації про оформлення житлових субсидій на природний газ для населення. Голова райдержадміністрації Іван Дзус повідомив, що днями відбудеться нарада за участі представників управління праці і соціального захисту населення, секретарів сільських рад, де буде чітко надано роз»яснення щодо оформлення житлових субсидій.

             На завершення наради кандидат сільськогосподарських наук Надія Палапа проаналізувала екологічний стан території Полтавської області.

                  Підсумки наради підвів голова районної ради Олександр Темченко, подякувавши присутнім за злагоджену роботу.