2 33622 січня на Лубенщині відзначили День Соборності та Свободи України. Традиційно, поблизу села Калайдинці, біля памятного знаку, встановленого родині Шеметів, меценатів, просвітників, борців за незалежність України, за сприянням яких вийшла друком перша україномовна газета на Лівобережній Україні «Хлібороб» у 1905 році відбувся мітинг у якому взяли участь голова районної ради Олександр Темченко, голова райдержадміністрації Роман Сидоренко, громадськість, молодь району. Мітинг відкрила і велаТетяна Бутрим. Присутні пригадали події 1919 року, коли було оприлюднено Акт Злуки східних і західних земель, двох Народних Українських Республік у єдину соборну Україну, події 90 року, коли 22 січня патріоти поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України. Було сказано ряд гарних слів і про родину Шеметів, громадських діячів, які брали безпосередню участь у державотворенні.

 

Керівники району привітали присутніх зі святом. Про єдину соборну Україну, де Схід і Захід – одне ціле говорив голова районної ради Олександр Темченко:

-                    Ми стали дружнішими, бо хочемо жити у мирі і злагоді, без вторгнень і посягань на рідну землю, на її спокій. Нам нелегко, але з нами віра, готовність до самопожертви , любов до Вітчизни, яка передається з покоління в покоління. Майбутнє Батьківщини залежить від нас. І ми будемо робити все аби воно було безхмарним. Слава Україні! Слава воїнам, які захищають Соборність і Свободу нашої держави!

Вклонитися борцям за незалежність і свободу держави закликав і голова райдержадміністрації Роман Сидоренко:

- Давайте будемо гідні їхньої пам’яті й своїми вчинками доведемо не лише наш патріотизм, але й спроможність побудувати могутню самодостатню державу.

1 413

На тлі величезного державного прапора, який розгорнули учні Вищебулатецької школи, молодь декламувала патріотичні вірші. Катерина Звержинська та Анна Кадушкіна віршованими рядками «витязя молодої української поезії» поета-земляка Василя Симоненка вкотре довели, що понад усе українці люблять рідну землю і готові відстоювати її соборність до останку. Учитель історії Вищебулатецької ЗШ І-ІІ ст. Тарас Гармаш, екскурсом у минуле, згадав цікаві історичні факти.

     До памятного знаку лягли живі квіти.