5111111111111111111111111111100000000000000                                                                                   Щорічно 8 січня, у село Біївці, на батьківщину «витязя молодої української поезії» Василя Симоненка, з’їжджаються творчі особистості Лубенського краю та всі ті, кому близька і дорога літературна спадщина поета-шістдесятника аби вшанувати його пам’ять, почитати вірші славного земляка, які для усіх лубенців є дороговказом любові до рідного краю, дітей, простих людей.

 Цього року біля хати-музею Василя Симоненка зібралися літератори Лубенщини, члени літературного об’єднання імені Олеся Донченка, очільники районної влади, учні, громадськість села, представники засобів масової інформації. 

                 Голова районної ради Олексій Дядечко у своєму виступі говорив про людину – творця, поета-шістдесятника Василя Симоненко, який залишив землякам неоціненну спадщину – збірки своїх поезій, цікаві та повчальні прозові твори. Доробки поета навчають і виховують, закликають любити край в якому народились і виросли, бути чесними, завзятими, відданими. Він звернувся до підростаючого покоління аби ті шанували пам»ять, берегли неоціненну спадщину    «витязя молодої української поезії».

 

                Голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко акцентував увагу на відзначенні у 2015 році 80-річчя з дня народження поета-земляка. Зокрема, Віктор Алєксєєнко зазначив: “Враховуючи важливість постаті Василя Симоненка, 21 травня 2013 року прийнята постанова Верховної Ради України, якою затверджено відзначення 80-річчя з дня народження видатного українського поета на державному рівні. Також документом передбачено до святкування ювілею привести у належний стан Тарандинцівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів імені Василя Симоненка, літературний музей при школі та хату-музей у селі Біївці. В районі вже повним ходом розпочалася підготовка до відзначення ювілею Василя Симоненка. Створений районний організаційний комітет, затверджений відповідний план заходів. Проведені ремонтні роботи у музейних кімнатах Тарандинцівської школи, планується розширення й оновлення експозицій літературного музею, впорядкування цього подвір’я та хати-музею і ще ряд заходів. 

811111111111

Про безцінну творчість поета говорив і директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Микола Перепелиця.

Ряд щирих, теплих слів про митця пролунало з вуст секретаря літературного об'єднання імені Олеся Донченка, лауреата літературно-мистецької премії імені Василя Симоненка Ніни Шерстюк, Бієвецького сільського голови Ніни Остапенко.

У хаті-музеї члени літературного обєднання читали власні поезії, а потому було покладено квіти до памятника поету, який знаходиться в центрі села.

Потім поціновувачі творчості Василя Симоненка продовжили спілкування у Тарандинцівській ЗШІ-ІІІ ступенів, яку у свій час із золотою медаллю закінчив Василь Симоненко. Гостей тут зустрічав директор школи , заслужений учитель України Микола Кадука. У літературному музеї Василя Симоненка, який діє при школі звучали вірші митця, спогади про його життя, шкільні, студентські роки, творчу діяльність на Черкащині.

Заступником голови районної ради Євгенією Яковченко було оголошено цьогорічних переможців літературно-мистецької премії Василя Симоненка, ними стали у номінації «Мистецтво і монументальна скульптура» художник Володимир Семенюта за цикл полотен краєвидів Лубенщини та у номінації «Література і публіцистика» перемогу здобула член Національної спілки письменників України Раїса Плотникова за книгу поезій «Без фіранок».

Учасників зібрання привітав міський голова Олександр Грицаєнко. Він побажав творчим особистостям нових незабутніх доробків, натхнення і завзяття.

 Почесними грамотами районної ради та райдержадміністрації нагороджено Юрія Савку  з Луцька, майстра народного мистецтва, Валерія Волоскова з Полтави, почесного краєзнавця Національної спілки краєзнавців України.

150000000000000

Безсмертне слово Василя Симоненка лунало і лунатиме у Лубенському краї завжди. Тут люблять і шанують поета, бережуть пам»ять про борця- народника, вчаться у нього любові до своєї батьківщини. І так було і буде доти, доки є рід людський на Землі.