16 жовтня відбулася зустріч за «круглим столом» керівників управлінь, відділів, служб райдержадміністрації, сільських голів, працівників органів внутрішніх справ та представників ЗМІ за участі голови райдержадміністрації Віктора Алєксєєнка та голови районної ради Олексія Дядечка, на якій обговорили питання «Профілактика соціальної дезадаптації проблемних сімей району».

У вступному слові Віктор Алєксєєнко наголосив, що соціальні ініціативи Президента України направлені на вдосконалення   роботи соціальних служб шляхом повного охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення, раннього виявлення проблем сімей та вчасного надання їм підтримки. З червня 2012 року до штату Лубенського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді введено посади фахівців із соціальної роботи. І саме фахівець із соціальної роботи є тією особою, яка здійснює соціальну роботу для підтримки сімей, дітей та молоді та забезпечує їхні права і свободи, поліпшує якість життєдіяльності, задовольняє інтереси та потреби вразливих категорій населення. На першому етапі своєї роботи фахівці здійснюють моніторинг проблем громади населеного пункту, у якому працюють. А виявити їх можливо лише шляхом живого спілкування. Соціальний працівник уважно вислухає кожного і обов’язково допоможе з вирішенням нагальних соціально-побутових проблем.

 

 

Голова районної ради Олексій Дядечко відзначив, що здатність держави подбати про тих, хто не може самотужки впоратися із життєвими проблемами, завжди була ознакою розвиненого і самодостатнього суспільства. Отож, команда влади робить усе можливе, щоб співгромадяни почувалися захищеними.

Директор Лубенського РЦ СССДМ Ірина Харченко розповіла, що в 2013 році здійснено 2256 соціальних інспектувань сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, проінспектовано 842 сім’ї.   Під соціальний супровід взято 637 сімей, в них виховується 1087 дітей. В процесі соціального супроводу дітям і батькам надавалася допомога у працевлаштуванні, оформленні документів, відновленні втрачених документів,оздоровленні, лікуванні.

337777

В обговоренні та обміні думками взяли участь начальник відділу освіти Юлія Білокінь, яка розповіла про роботу шкільних психологів та соціальних педагогів з сім’ями, що опинилися в складних життєвих обставинах; начальник управління праці і соціального захисту населення Ніна Калайда проінформувала про державну соціальну допомогу для сімей з дітьми;   начальник служби у справах дітей Наталія Стромко озвучила своє бачення причин виникнення кризи в родині; сільський голова Михнівської сільської ради Марія Король охарактеризувала роль місцевого самоврядування у попередженні складних життєвих обставин в сім’ях району; начальник СДІМ Лубенського МВ Андрій Панасенко розповів про роботу дільничних інспекторів у напрямку попередження сімейного насильства і різних негативних проявів.

Підводячи підсумки зустрічі, учасники були одностайні в тому, що роботи в цьому напрямі багато, завдання стоять серйозні, і лише спільними зусиллями можливо забезпечити їх виконання.