218 травня в урочищі Пирогова Левада за ініціативи Пирятинської та Гребінківської міських рад, на місці розстрілу  нацистськими окупантами близько трьох тисяч місцевих жителів, відбувся традиційний мітинг-реквієм на вшанування пам’яті невинно убієнних земляків. У заходах взяли участь голова Лубенської районної ради Тетяна Качаненко, голова Лубенської районної державної адміністрації Сергій Сіряченко, голова Пирятинської міської ради Андрій Сімонов, голова Гребінківської міської ради Віталій Колісніченко, депутати Лубенської районної ради Микола Купріян, Валерій Волошин, Тетяна Науменко.3

Цієї весни минає 79 років, як розстріляли понад три тисячі літніх людей, жінок, дітей. Найбільше полягло 6 квітня 1942 року в урочищі Пирогова Левада (на той час урочище Яблунівщина). Тоді німці повели на смерть 1900 євреїв, серед них 370 дітей. Того ж року 18 травня було розстріляно 380 комуністів і радянських активістів та 25 єврейських та циганських родин. Протягом періоду окупації подібні розправи проводилися і в місті: на території лікарні, в парку біля в’язниці (район ліцею), в старих погребах біля залізничного вокзалу. 

На жаль, сьогодні до нас вкотре прийшла біда, на українській землі знову гинуть люди. І хоч називають цю війну гібридною, проте на сході України проливається справжня кров наших патріотів.

6аМинають роки, змінюються покоління, проте ми маємо завжди пам’ятати про цю трагедію, усвідомлювати свою величезну відповідальність перед загиблими співвітчизниками і прийдешніми поколіннями.

Ми повинні зробити все можливе, аби не допустити повторення трагічних сторінок нашої історії, докласти зусиль, щоб спогади про жахіття війни залишились у пам’яті  як вічна пересторога, але ніколи більше не ставали реальністю, - зазначила голова районної ради.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять тих, які загинули від рук нацистських загарбників.

1

5