25152146 1598728370220364 2117040853782775839 n14 грудня Україна вшановує  учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. На Лубенщині цього дня також пройшли широкомасштабні заходи. І це не випадково, адже саме лубенці у складі розгорнутої 25-ої мотострілецької дивізії ім. В. Чапаєва одними з перших приступили до ліквідації наслідків ядерної катастрофи. У далекому 86 році близько 3000 тисяч лубенців  побували в Чорнобилі, знешкоджуючи пожежу на четвертому енергоблоці.

   Сьогодні ж  у приміщенні кінотеатру, що в центрі міста Лубни , урочисто згадували тих, хто рятував  країну ціною власного життя і здоров'я, показували  слайди.  Зала була  переповнена ліквідаторами, членами  районних і міських громадських організацій, їх керівниками, які опікуються  проблемами чорнобильців.

   Слова подяки   ліквідаторам  пролунали з вуст голови районної ради Григорія Угляниці, міського голови Олександра Грицаєнка, заступника голови райдержадміністрації  Ігоря Нестеренка, депутата обласної ради Руслана Ляшка, сільського голови Засульської сільської ради Сергія Бондаренка, громадського діяча Володимира Пилипенка  та ін..

     Звертаючись до чорнобильців, голова районної ради Григорій Угляниця, наголосив на тому, що знайомий з проблемами чорнобильців, адже сам виріс у сім’ї ліквідатора і чітко розуміє, що зараз для людей, які  боролися з розбурханим атомом,  головне здоров’я, гідне життя: належне  пенсійне забезпечення, оздоровлення,  яке можливе за умови  поліпшення соціального захисту на законодавчому рівні. Очільник району  вручив Почесні грамоти районної ради  ліквідаторам  Дмитру Іваненку,  Анатолію Цілуйку, Миколі Андрієвському, Анатолію Боцулі, Анатолію Крутіку, Олександру Матяру, Олексію Мищенку, Василеві Галушці.

DSCN2864

       По закінченню урочистої частини  усі чорнобильці, гості  попрямували до пам’ятного знака учасникам ліквідації наслідків аварії  на ЧАЕС, що в місті Лубни.  На чорний граніт лягли живі квіти, як  нетлінна пам»ять про тих, кого немає серед нас.   Не могли не відвідати  присутні  у цей день і Алею пам’яті, що на Зажур – горі, щоб покласти квіти до ще одного пам»ятника ліквідаторам, згадати побратимів, про яких  нагадує березова алея, яку було закладено на 10 річницю аварії на ЧАЕС, і яка з кожним роком, на жаль, розростається. А  нещодавно тут з"явилася  пам"ятна дошка, встановлена ліквідатору, депутату районної ради, голові громадської організації ВГО "Союз Чорнобиль України" Василеві Куксаню, який цього року раптово пішов із життя, але встиг зробити багато для становлення  і розвитку чорнобильського руху на Лубенщині.  До присутніх  ліквідаторів  із закликом бути дієвими, відстоювати власні  права звернулася вдова покійного  активіста Ольга Куксань.

   Спогади про Василя Куксаня прозвучали з вуст голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко,  новообраного  голови організації ВГО "Союз Чорнобиль України" Миколи Чудака .

 DSCN2917

  А в Мгарському Спасо-Преображенському монастирі цього дня палали свічки за здоров"я  ліквідаторів, що живуть  поруч нас,  та упокій тих, хто відійшов у вічність.    Чорнобильці  ж продовжили  своє спілкування, сповнене спогадами про минуле і сучасне, про терпке і болюче  вже   у кафе "Вімга".