IMG 20200911 153440

Днями 2020 року у приміщенні Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика відбулася робоча група з напрацювання рекомендацій поліпшення якості послуг із соціального супроводу осіб похилого віку в умовах пандемії. Учасниками заходу стали волонтери, які допомагають літнім людям, працівники територіального центру соціального обслуговування виконавчого комітету Лубенської міської рада, Лубенського місцевого центру БПД та працівники Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика. На початку роботиприсутні обговорили як пандемія COVID -19 вплинула на роботу надавачівсоціальноїдопомогилітнім людям та на самих підопічних.

 

Було опрацьована ряд документів, зокрема статистичні данні ВООЗ щодо захворюваності літніх людей на COVID -19, проаналізовані потреби соціальних робітників, доглядальників та волонтерів та самої цільової групи.

Як відомо, через карантин люди старшого віку часто перебувають в розпачі, депресії, пригніченомустані. Гублятьсязв'язки з оточенням, знижуєтьсяїхактивність і мобільність, швидшерозвиваютьсязахворювання, знижуєтьсяякістьжиття. Таке становище погіршується наслідками пандемії COVID -19. Тож, результатом роботи групи фахівців стали практичні рекомендації, що у найближчому часі можуть поліпшити якість соціальної допомоги в умовах пандемії. Пропонується:

1.Визначення в громадіповного кола надавачівсоціальнихпослуглітнім людям

2.Створеннябазиданихволонтерів та їхпідготовка

  1. Посиленнягромадського контролю над витрачаннямбюджетнихкоштів на соціальну сферу

4.Налагодження співпраці з сімейними лікарями

5.Розширення доступу до дистанційного отримання довідок від ЦНАП, пенсійного фонду, управління соціального захисту тощо

6.Наявністьургентнихсоціальнихробітників (доглядальників) в громаді

7.Професійнапідготовкасоціальнихробітників, формування у них психологічнихкомпетенцій

  1. Укладаннядовідника для літніх людей з телефонами гарячихліній, організацій, служб.

Учасники виразили сподівання, щоданнінапрацюваннявже зараз візьмуть на озброєнняучасникивиборчихперегонів до місцевих органів влади та докладатимутьзусилляу боротьбі з коронавірусом.

Захід відбувся у межах проєкту «Соціальна підтримка та залучення до взаємодопомоги в умовах поширення COVID - 19 немобільних, маломобільних та мобільних осіб похилого віку, що мешкають у Лубенському та Гребінківському районах Полтавської області» за фінансової підтримки Європейського Союзу.