кобзарУкраїнська земля дала світу багато талановитих людей. Та, безперечно, зірка Тараса Григоровича Шевченка – одна з найяскравіших.

Тарас Шевченко прожив коротке і вкрай тяжке життя. Із своїх 47-ми років 34 провів у неволі: 24 роки – під ярмом кріпацтва і понад 10 років – у найжорсткіших умовах заслання.

А решту – 13 так званих «вільних» років перебував під пильним наглядом жандармів. І в цих несприятливих умовах він створив свій безсмертний «Кобзар», написав декілька томів прозових і драматичних творів, став Академіком Академії мистецтв. З його мистецької спадщини збереглося 835 творів живопису і графіки. Є дані про 270 втрачених і досі не знайдених мистецьких творів.

Ім’я Великого Кобзаря стало символом нашого народу, символом чесності, правди і безстрашності, великої любові до людини. Його думи, його пісні, його полум’яний гнів, його боротьба за світлу долю народу й сьогодні надихають мільйони українців на боротьбу за краще життя у власній вільній неподільній державі. «І на оновленій землі, врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі», - про це мріяв Шевченко і за це сьогодні віддають життя сотні патріотів, для яких Україна – найвища цінність.  

Серед яскравих подій історичного минулого Лубенського краю особливе місце займає перебування тут Тараса Григоровича Шевченка, який тричі відвідував Лубенщину: бував і в самих Лубнах, і в  Солониці, Мгарі, Гінцях, а найчастіше – в Ісківцях, в гостях у свого товариша, письменника й етнографа Олександра Степановича Афанасьєва-Чужбинського.

 

Всі знають ісківську «Тарасову криницю», з якої колись брав воду поет. Щороку, в останню неділю травня біля неї проходить традиційне Шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій…» В центрі села встановлено погруддя геніального сина України, біля якого ми щорічно не один раз збираємося.

Немає й не було на світі українця, у серці якого Великий Кобзар не залишив би сліду – сліду самоусвідомлення себе як сина чи доньки великого українського народу. Шевченко заповідав нам любити свій народ, плекати свою культуру, берегти свою духовну спадщину.

 

Джерело:http://lubny.adm-pl.gov.ua/news/9-bereznya-ukrayina-vidznachaie-205-richnicyu-vid-dnya-narodzhennya-tg-shevchenka