IMG 1306«Людське життя – коротка мить» - таку символічну назву мав вечір пам»яті, який відбувся 28 березня  у приміщенні районної ради та був  приурочений депутату районної ради багатьох скликань, ліквідатору аварії на ЧАЕС, який один із перших стояв у витоку «чорнобильського» руху на Лубенщині, а згодом очолив ВГО «Союз Чорнобиль України» Василеві Куксаню, активісту, життєлюбу, який півроку тому раптово пішов із життя, залишивши назавжди важливі буденні справи, але зберігши слід у пам»яті кожного, хто знав і спілкувався з ним.

Вшанувати пам’ять Василя Васильовича, більше розповісти про нього як керівника, товариша, однодумця, людину активну, творчу, дієву прийшли рідні, знайомі, друзі, колеги, а також лубенці, які у круговерті життя мали нагоду познайомитися з ним. Серед присутніх і  голова районної ради Григорій Угляниця, голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко.

IMG 1321

Спогадами  ділились теперішній очільник ВГО «Союз Чорнобиль України» Микола Чудак, який підтримував дружні стосунки з Василем Куксанем більше 30 років, товариш,  депутат обласної ради, голова ТОВ «Баришівська зернова компанія» Василь Стасовський, голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, яка, у слові наданому їй, наголосила, що знала Василя Васильовича відносно небагато, але запам»ятає з найкращого боку.

Хвилюючим був виступ вдови Ольги Куксань, яка була Василеві Васильовичу надійною підтримкою впродовж життя, а він їй – твердим плечем, якого «так не вистачає». Жінка подякувала усім, хто не залишив її у нелегкий період життя, розраджував морально, а це, зокрема, побратими покійного чоловіка.

IMG 1316

Та найбільше зрозуміти яким був Василь Куксань, що любив і цінував понад усе, чого хотів і прагнув можна зрозуміти з книги його віршів «… А ти посміхнись», яку було презентовано на вечорі, вона розкриває таємницю душі поета, вміщує твори Василя Куксаня, які він часто декламував друзям, знайомим, спогади про нього, світлини найважливіших моментів у житті. Щоб доробок побачив світ, довелося попрацювати багатьом: побратимам, друзям, рідним, людям, для яких в житті він займав окреме місце і ,безперечно, видання побачило світ завдяки спонсорам, серед яких Микола Береза, Григорій Гриценко, Олександр Гриценко, Олексій Дядечко, Валерій Михайленко, Віктор Моротченко, Володимир Пилипенко, Юрій Плескач, Василь Стасовький, Віктор Ступка, Лариса та Олександр Сухопари, Олександр Темченка, Віталій Трубніков.

Книгу отримав кожен, хто був присутній у залі. Потому ж побратими з корзиною квітів вирушили на кладовище аби віддати данину пам»яті їх колезі – ліквідатору. Вечір закінчився глибокою та пронизливою цитатою з вірша поета - шістдесятника Василя Симоненка:«Та не можуть душу  зігрівати ті, що не палаютьне горять!» Тож нехай книга Василя Куксаня « …А ти посміхнись» зігріває, а на першій сторінці видання вірно підмічено: «Тут кожен знайде щось для себе».

IMG 1312