1 1276 25 квітня  у перед день 31 річниці аварії на Чорнобильській  атомній станції у селі Вовчик  Лубенського району було відкрито  мармурову дошку  із зображенням ікони «Чорнобильський Спас». Минулого року тут  спільно, громадою, було встановлено пам’ятний знак ліквідаторам, цього ж року за  ініціативи та підтримки  учасника ліквідації наслідків аварії Миколи Заріцького,  голови СФГ «Сула» Олександра Костюка своєрідним додатком до пам’ятного знака стала ікона  із зображенням  на ній як святих, так і звичайних людей, які, не проливши чужої крові, не шкодували своєї,  в цьому і особливість ікони.

       З нагоди відкриття дошки  в центрі села зібралися  ліквідатори, вдови,  учні Вовчицького ліцею,  мешканці села. Серед гостей заходу голова районної ради Григорій Угляниця, заступник голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко,  голова правління районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України»,  депутат районної ради Василь Куксань.

      Мітинг відкрила сільський голова Вовчицької  сільської ради  Ольга Козловська.  У своєму виступі  нагадала, як 26 квітня 86 року  о  пів на першу ночі трапилася одна з найбільших техногенних катастроф, а її наслідки – це 30 кілометрова зона відчуження,   забруднена  екологія, хвороби, підірване здоров’я ліквідаторів, зламані людські долі.

5 404

 

 

      До присутніх звернувся голова районної ради  Григорій Угляниця, який побажав ліквідаторам, їх сім’ям здоров’я, висловивши сподівання, що  ікона на мармурі  захищатиме, як мешканців Вовчика, так і всю Україну від подібних катастроф, ціна яким – людське життя.

     Про те, що ліквідатори захистили не лише Україну, а й Європу йшлося у виступі  заступника голови райдержадміністрації Ігоря Нестеренка, який наголошував на тому, що українці пам’ятають і пам’ятатимуть події, що трапилися  30 років  тому на ЧАЕС, аварія на якій   змусила   назавжди завмерти час  у   одному з  молодих міст – Прип’яті.

   

 

      Голова правління районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України»,  депутат районної ради Василь Куксань говорив про підтримку, якої  бракує з боку держави «чорнобильцям» - ліквідаторам, яких на сьогодні з 3 тисяч  по місту й району  пішло у небуття 845, немає, на жаль,  живих і 14 мешканців Вовчика. Говорив і про підтримку місцевої влади, адже  з районного бюджету  рішенням однієї з сесій було виділено кошти на оздоровлення другої категорії учасників  ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

       Потому  ікону на граніті було  освячено. Освячення провів  протоієрей Свято-Покровської церкви с. Березоточа   Роман Кулініч.

      До пам’ятного знаку  корзину з квітами поставили  ліквідатори Василь Ганькович, Микола Заплавний.

Патріотичні пісні про рідний край, його красу присутнім подарували  учасниці жіночого вокального ансамблю «Чарівниця».  Потому ліквідатори сфотографувались на згадку.

      Усі бажаючі мали можливість  відвідати  Вовчицький районний  краєзнавчий  музей імені І. Саєнка, споглянути  експозицію