13 2322  лютого  Лубенська  районна ветеранська організація святкувала поважний ювілей – 30 років з дня створення.    Актова зала  районної ради  була наповнена  активістами Лубенщини, які творили і творять сьогодення – ветеранами праці, учасниками бойових дій, дітьми  війни, афганцями, чорнобильцями.  Усі вони  прибули аби згадати минуле і сьогодення,  поділитися безцінним  життєвим досвідом і просто поспілкуватись, відпочити.

Привітати  ветеранів зі святом прийшли  керівники району - голова районної ради Григорій Угляниця, голова райдержадміністрації  Тетяна Качаненко, заступник голови райдержадміністрації  Ігор Нестеренко, депутат обласної ради Руслан Ляшко,   а також працівники  районної ради та райдержадміністрації.

Ведуча заходу, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила Пазенко, зробивши  коротенький екскурс у минуле, нагадала як створювалася ветеранська організація у далекому  87 році, тоді її членами були  ветерани війни, учасники бойових дій,  нагороджені за бойові і трудові подвиги  чисельними нагородами, головою ж став  і очолював організацію протягом 14 років  Заслужений учитель України, Почесний громадянин Лубенщини  нині покійний  Григорій Сурмило. Як тоді, так і зараз, організація  працювала над  військово-патріотичним вихованням молоді, захистом  соціальних, економічних питань  ветеранів і пенсіонерів. Сьогодні ж  вона налічує  більше 10 тисяч ветеранів і пенсіонерів, які об’єднані  в первинні осередки при сільських радах, а її члени такі ж активні.  Сучасники вшанували хвилиною мовчання  ветеранів, яких немає серед живих, а також тих юнаків, які полягли, захищаючи  кордони  держави зараз.

           До могили  Григорія Сурмила було покладено квіти, право надано  Анатолію Калініну та Галині Галич.

12 34

 

Протягом заходу  звучали прізвища тих, хто  писав і пише без чернеток, з кого бере приклад молодь сьогодні.  Саме цих людей  було відзначено на заході. Орден «За мужність і відвагу»  отримав інвалід війни Михайло Моренець. Відзнаками «За заслуги» нагороджено  учасника бойових дій  Григорій Гармашевського,  членів президії ветеранської організації  Анатолія Калініна, Василя Куксаня. Відзнака «25 років  незалежності України»  дісталась  голові первинної ветеранської організації  с. Мгар  Петра Різуненка, грамотою Полтавської ОДА нагороджено  голову первинної  ветеранської організації  с. Ждани Галину Галич.

 

До ветеранів з вітальним словом звернувся  голова районної  ради Григорій Угляниця, який наголосив на тому, що нелегкі будні ветеранів – приклад  для наслідування молоді, якій  будувати майбутнє держави. Він вручив Почесні грамоти районної ради головам первинних організацій: Анастасії Черниш (с.Войниха), Михайлу Лукашу (с.Шершнівка), Миколі Сагайдаку (с.Мацківці), Миколі Підрилу (с.Тишки), Дмитру Кожомі (с. Окіп),  Віталію Кулику (с.Снітин), Катерині Бацман (с. Хорошки), Івану Худояру (с.Новооріхівка) .

Найкращі  слова привітань пролунали з вуст голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко, яка подякувала ветеранам за  міцний фундамент знань і досягнень, яким тепер  користуються  вдячні наступники.   

Вітання продовжували надходити і надходити. Їх отримували  Галина Галич із Жданів, Тетяна Денисенко з Литвяків, Микола Онішко з Михнівець, Петро Різуненко з Мгаря,Людмила Розумій з Оріхівки, Василь Діжевський  із Засулля.  Було названо активістів ветеранського руху, які  відносно недавно включились в роботу, серед них Ольга Перепелова з Березоточі, Микола Дяченко з Духового, Олексій Білик з Калайдинець, Лідія Кочерга з Вищого Булатцю, Анатолій Шепель з Новаків,  Іван Худояр з Новооріхівки.

Про тісну співпрацю з  наставниками, які завжди готові допомогти і словом і ділом,  говорила від імені усіх сільських голів голова Духівської сільської  ради  Валентина Далада.

До колег-ветеранів звернувся  і голова ветеранської організації, Почесний громадянин Лубенщини Василь Силка. Він висловив слова  глибокої вдячності за підтримку  керівництву району, очільникам територіальних громад,  вручивши  активістам грамоти від імені президії ветеранської організації.

Завітав на захід аби привітати колег з району,  а також  передати  вітання від міського голови  Олександра Грицаєнка голова ветеранської організації міста  Олексій Пивовар.

Долучився до заходу  і депутат обласної ради Руслан Ляшко,  який   бажав ветеранам  здоров»я, захоплюючись їхньою життєвою позицією, яка є дороговказом у всьому.

Виступи були розбавлені  номерами учасників  художньої самодіяльності, серед яких  чоловічий вокальний ансамбль «Троїсті музики», народний  ансамбль Калайдинцівського БК, учасники ЗАФТ «Перлина». Були і пісні гуртом «Розпрягайте хлопці коні», «Ой чий то кінь стоїть», було і фото на згадку, і смачний  куліш.