44444Гостро, дискусійно  18 листопада  пройшла чергова  десята сесія Лубенської районної ради, яку провів голова районної ради Григорій Угляниця. У її роботі взяли участь  голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко,  заступники   голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко, Ігор Нестеренко, народний депутат України від Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Мосійчук,  депутати обласної ради Владислав Мостовенко, Лариса Сухопар, Руслан Ляшко, Олександр Сиченко, керівники правоохоронних органів, учасники АТО,  представники ЗМІ, керівники  установ та організацій району.

З 34 обраних депутатів  у сесійній залі було присутніх 20 депутатів. Це    не завадило роботі сесії, адже кворум був, тож 33 сесійні питання розглядали упродовж  трьох з половиною годин.

Основним питанням порядку денного став звіт голови районної ради  Григорія Угляниці за період з листопада 2015 по листопад 2016 року. Звіт було роздано депутатам, керівник, в свою чергу,  розповів що йому вдалося  побачити  за рік діяльності:   виникли питання до розпорядників бюджетних коштів щодо  раціонального використання  фінансів. Стосувалось це, зокрема,  впровадження енергозберігаючих технологій  у школах, дитсадках району,  де  було встановлено металопластикові вікна (кошти на встановлення  було виділено з державного бюджету  за безпосередньої підтримки  депутата  Верховної Ради  Костянтина Іщейкіна). Звучала думка щодо  неякісно проведених  ремонтних робіт, а також  завищених цін,   відсутності альтернативи  у виборі фірми, яка  недобросовісно працювала у навчальних закладах. 

Критики зазнала  громадсько-політична газета «Лубенщина»,  у якій недостатньо яскраво висвітлюється життєдіяльність району, діяльність керівників, натомість  береться інформація з офіційного сайту райдержадміністрації. Йшла мова про тісну співпрацю з депутатами обласної ради, які представляють Лубенщину, відстоюючи  інтереси виборців на  пленарних засіданнях,  засіданнях комісій в області . У свою чергу,  депутати  обласної ради забажали виступів. Так,  депутат обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка, Руслан Ляшко  наголосив на тому що неодноразово  звертався з депутатським запитом до обласної ради  щодо виділення коштів  з обласного бюджету  на  усунення наслідків екологічної стихії, що спіткала район у червні 2016 року,   натомість  допомогу Лубенщина на відміну від Оржичини, Чорнухинщини, не отримала,  так як ситуацію вирішено подолати коштами районного бюджету, хоча  збитки  завдані на суму  понад 19 млн.грн. і  звернення від людей  надходять і до сьогодні.77777777

Народний депутат України від Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Мосійчук, занепокоєний ситуацією від почутого,  звернувся до представників правоохоронних органів, присутніх в залі,   провести перевірку фактів, які  звучали на пленарному засіданні. Також наголосив на тому, що слід  апелювати до   Президента України  з питанням щодо невідповідністі займаній посаді голови районної державної адміністрації   Тетяни Качаненко, яка не є мешканкою Лубенщини і якій не болять проблеми людей.

           Ще одним з питань, яке хвилювало сільських голів, актив району   стало питання ремонту доріг, яке, на сьогодні,  вирішується слабо, хоча, за інформацією  народного депутата  Ігоря Мосійчука, кошти  з обласного,  державного  бюджетів  на ці потреби виділенено.         

      Після тривалого обговорення  звіту голови, який  було взято до відома, депутати розглянули ряд інших питань, які  були опрацьовані на спільному засіданні постійних комісій.

 

      Широкого  обговорення   зазнав проект  рішення щодо  внесення змін до показників районного бюджету на 2016 рік, який представила начальник фінансового  управління райдержадміністрації Світлана Самійленко.

       Голова районної ради Григорій Угляниця зачитав  листи-звернення від  депутатів  Мгарської,  Оріхівської сільських рад,  директора  Михнівського сільського будинку культури, Михнівської ЗШ щодо виділення додаткових коштів на придбання звукопідсилюючої апаратури, комп»ютерної техніки, ігрового майданчика та ін.,  які  вкрай  необхідні  мешканцям району. 

      Вирішено  підтримати внесення змін до показників районного бюджету на 2016 рік без змін.  Наразі  звернення, що надійшли, буде  докладно  опрацьовано, з метою  розгляду питання «Про внесення змін  до показників районного бюджету» на  позачерговій сесії районної ради.

      Категоричними були депутати, розглядаючи земельні питання .  З 9 підтримано  2 рішення щодо затвердження  технічної документації з нормативної  грошової оцінки  земельних ділянок, де за рахунок  орендної плати  збільшуються надходження до бюджету, інші рішення не прийнято.

       Під кінець роботи сесії до присутніх  звернулися  учасники АТО: підполковник Михайло Сухина, голова «Лубенської спілки  ветеранів АТО» Леонід Шабля,  батько загиблого  учасника АТО  Микола  Марченко, які  говорили  про потреби  військовослужбовців,  дякували за підтримку, перебуваючи в «гарячих точках»,  а також закликали  не забувати тих, хто повернувся  і кому важко адаптуватися, працевлаштуватись та інше.