1111---55554 липня  у районній раді відбулася нарада за участі голови районної ради Григорія Угляниці, Народних депутатів України  від Радикальної партії Олега Ляшка Ігоря Мосійчука, Дениса Селантьєва, депутатів Полтавської обласної ради  Руслана Ляшка,  Владислава Мостовенка,  першого заступника голови райдержадміністрації Сергія Сіряченка, завідувача сектору  мобілізаційної роботи апарату райдержадміністрації  Миколи Чудака, в.о. начальника   управління  Держпродспоживслужби в Лубенському районі  Андрія Грищука,   сільських голів, молокоздавачів та молокозбирачів молока.

 

На нараді було розглянуто досить актуальні питання сьогодення,   серед яких    екологічна катастрофа на річці Сула, низькі закупівельні ціни на  молоко в районі..

 

До присутніх  звернувся в.о. начальника   управління  Держпродспоживслужби в Лубенському районі  Андрій Грищук, який розповів  про екологічну   ситуацію в районі, зокрема в селах Окіп, Ждани, на річці  Сула,  після  зливи  з 22 на 23 червня. Внаслідок  негоди були підтоплені  будівлі у вищезазначених  населених пунктах,  забруднилася вода в колодязях та на річці Сула. Службою  регулярно проводяться забір аналізів води в річці  та підтоплених колодязях на наявність  різних вірусів, холерного ембріона.  За словами Андрія Грищука вірусів не виявлено, але мікрофлора у водоймищах несприятлива, тому пити воду з колодязів у Окопі,  Жданах, купатися в Сулі заборонено.

 

 

 

Виступ доповнив  завідувач сектору  мобілізаційної роботи апарату райдержадміністрації  Микола Чудака, який  повідомив, що в районі було створено  штаб по ліквідації  наслідків  лиха.

 

60 тис. грн. було виділено з резервного фонду  районного бюджету  на придбання пального для виконання  робіт  по очищенню Сули та ліквідації  наслідків  стихії.

 

17 тис. грн. виділено на знезараження  води у колодязях.

 

Долучившись до обговорення,  депутат обласної ради Руслан Ляшко зауважив, що в  області відбулася  позачергова сесія на якій було виділено 7 млн. грн.. Чорнухинському району на ліквідацію стихії, Лубенський район залишився без коштів, хоча також постраждав.

 

Народний депутат України Ігор Мосійчук   закликав  депутатів, сільських голів, громадськість активізовуватись, звернутись до обласної ради  з питанням виділення  коштів  на усунення наслідків  лиха, адже район серйозно постраждав.

 

Не менш актуальним стало питання  низьких закупівельних цін на молоко. У залів розгорнулася справжня дискусія. Обурені молокоздавачі скаржилися на ціну молока, адже  вона нижча за ціну магазинної сироватки, а  утримувати корову – справа не з легких і  скоро велику рогату худобу можна буде побачити лише на малюнку в книзі, бо селянину буде не під силу її догляд.  Тож вирішено  ближчим часом провести нараду  за  участі очільників молокозаводів.

 

Піднімалося питання  дотримання санітарних норм у поштових  відділеннях району, адже поруч із продуктами харчування, які реалізовуються, знаходяться  і засоби хімії, що є недопустимим порушенням.