88--55527 квітня у селі Мгар Лубенського району  було відкрито  16 пам»ятний знак чорнобильцям-ліквідаторам.  Ідея встановлення монумента виникла досить давно, тож сілька рада, виділивши кошти з сільського бюджету, реалізувала задум ліквідаторів-односельців. Пам»ятний знак  облаштовували, як і годиться,  громадою. Він має форму книги, книги пам»яті, де викарбувані імена героїв-рятівників.

         Мітинг відкрила сільський голова Мгарської сільської ради Марія Шевченко. Вона згадала, як  багато зроблено односельцями у 86 році для приборкання «мирного атома». Наголосила на тому, що ідею створення такого монумента виношував у серці нині покійний  голова первинної організації села  Григорій Сабадаш, підхопив її і  нинішній голова -  Іван Перепилиця.55--11--2

    По черзі  очільниця громади надала  слово гостям заходу серед яких голова районної ради Григорій Угляниця, голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, голова   районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України», депутат районної ради Василь Куксань, заступник голови чорнобильської організації Василь Силка та Микола Чудак, начальник відділу будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації – головний архітектор району Сергій Сіряченко, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила  Пазенко.

 

 

     Як зауважив голова районної ради Григорій Угляниця, йому боляче від того, що втративши здоров»я, з кожним роком ідуть у небуття ліквідатори. По-справджньому він зрозумів, що таке Чорнобиль, коли декілька днів тому побував у зоні  відчуження, оцінивши як багато зроблено  земляками у подоланні наслідків страшної техногенної катастрофи.

       Хвилюючим було звернення до громади голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко, яка подякувала ініціативному сільському голові Марії Шевченко за прекрасну організацію  заходу, педагогічному колективу Вільшанської ЗШ, учням, які   своїми виступами доторкнулися до глибини серця кожного присутнього, ліквідаторам, які подарували усім нам майбутнє.

11-222

      Приємно було побачити побратимів і  голові   районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України», депутату районної ради Василеві Куксаню. Він наголосив, на ініціативності Мгарської  громади, зауваживши, що селяни завжди допомагають  у висадженні берізок на Алеї пам»яті, на Зажур-горі. Ліквідаторам він бажав здоров»я.

       Наразі  керівники району нагородили ювілейними медалями та матеріальною допомогою, про яку подбала сільська рада, присутніх ліквідаторів.

       Право відкрити пам»ятний знак було надано голові первинної організації Івану Перепелиці та чорнобильцю Володимиру Шабрату.

        Знак було освячено настоятелем Мгарської Хрестовоздвиженської церкви УПЦ КП Іваном  Бурбою.

       Захід супроводжувався виступами учнів Вільшанської ЗШ. Задушевними піснями вони закликали любити і  берегти рідну землю, цінувати, а не паплюжити її озера й ріки, ліси і галявини. А ще вірити і докладати усіх зусиль аби ніколи над Україною не зійшла гірка зірка Полин, не дзвеніли  жорстокі  дзвони.

888---000

     Символом безхмарного майбутнього став танок  учнів з жовто-блакитними  стягами.

       По закінченню заходу  усіх ліквідаторів  пригостили смачними Полтавськими галушками.