1 87626 квітня у день 30 роковин Чорнобильської катастрофи у  селі Литвяки Лубенського району  було відкрито пам»ятний знак чорнобильцям – ліквідаторам. Це 15  монумент, яким вшановано  лубенців, що стали на боротьбу з  атомним монстром.

Тож в центрі Литвяків зібралася чисельна Литвяківська громада,  а також гості заходу – голова районної ради Григорій Угляниця, голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, депутата обласної ради Руслан Ляшко, сільський голова Литвяківської сільської ради Валерій Ночовний, голова районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України», депутат районної ради Василь Куксанm, депутат районної ради Григорій Мочоний, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила Пазенко.

 До присутніх  звернувся сільський голова Литвяківської сільської ради Валерій Ночовний, який зауважив, що у 86 році  27 земляків рятували землю від радіації, 10 уже, на жаль, не має серед живих. Герої ліквідатори – люди різного віку, різних професій, але їх об»єднувала спільна мета:  врятувати  землю від невидимого ворога. Пам»ятний знак, як зауважив Валерій Ночовний, - символ вдячності.

Відкрити пам»ятний знак було надано право учасникам ліквідації  наслідків аварії на ЧАЕС Миколі Андрієвському та Юрію Солодовнику.

Голова районної ради Григорій Угляниця  розповів про недавні відвідини  зони відчуження,  схвильований  він і тим, що меншає з кожним роком ліквідаторів, адже вони втратили здоров»я у боротьбі з невидимим ворогом.

 

Голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко висловила слова вдячності сільському голові за зроблену роботу по встановленню пам»ятного знака, а також депутату районної ради Григорію Мочоному за  за розуміння та підтримку громади, ліквідаторам – за героїзм.

Депутат обласної ради Олег Ляшко  наголосив, що 30 років тому «мирний атом» зірвався звіром, який покалічив  рідну землю і тисячі людських доль. Він запевнив, що в  силу власних можливостей  готовий підтримувати  чорнобильців-ліквідаторів.

       Не здаватися, бути дієвими закликав побратимів  голова  районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Василь Куксань.

5--111

З нагоди 30-х роковин  аварії керівники району нагородили ліквідаторів Литвяків: миколу Андрієвського, Анатолія Боцулу, Петра Гриня, Володимира Данька,  Дмитра Іваненка, Володимира Іващенка, Івана Канівця, Юрія Солодовника, Володимира Терця, Анатолія цілушка, Сергія неділька, Віктора Шапошникова, Василя Передерія та ін..

  В свою чергу Василь Куксань  від районної чорнобильської організації  відзначив грамотою  сільського голову Валерія Ночовного.

Захід доповнили   пісенні  та віршовані  виступи Інни Сизоненко,  Наталії Ляшенко, а також учнів Литвяківської ЗШ.   

8 87

             Освячення пам’ятного знака здійснив протоієрей Роман Кулініч.

           По завершенню заходу чорнобильці сфотографувались на згадку.

           Мітинг закінчився, а ми, молодь, розуміємо, що нам повсякчас слід докладати зусиль аби  на Україну більше ніколи не впала гірка зірка Полину ім"я якому - Чорнобиль.