1 848       

      11 квітня у рамках відзначення 30-х роковин аварії на ЧАЕС відбувся «круглий стіл» з питань соціального захисту, пенсійного забезпечення та медичного обслуговування осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. У засіданні брали участь в.о. голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко, голова районної ради Григорій Угляниця, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Сергієнко, голова правління районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України», депутат районної ради Василь Куксань, заступники голови районної чорнобильської організації Василь Силка та Микола Чудак, голови первинних організацій.

 

 

Зі змінами в пенсійному законодавстві присутніх ліквідаторів ознайомила заступник начальника Лубенського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Тамара Кисляк. Головний лікар Лубенського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Наталія Гармаш детально зупинилася на питанні проходження щорічного медичного огляду чорнобильців, пообіцявши на майбутнє врахувати всі зауваження і пропозиції. Одна з пропозицій, яку озвучили ліквідатори, стосувалася необхідності переведення процедури видачі путівок для лікування в Лубенському обласному госпіталі на місцеві амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Адже сімейні лікарі на місцях краще обізнані із станом здоров’я мешканців своєї дільниці. Водночас голова районної ради Григорій Угляниця говорив про доцільність виділення додаткових коштів з районного бюджету на придбання ліків для чорнобильців.

5 233

 

         Про соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, інформувала начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Наталія Ісаєнко. У Лубенському районі проживає 1084 особи, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Фінансування витрат за надані пільги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи здійснюється за рахунок субвенцій з Державного бюджету. На 2016 рік кошторисні призначення на відшкодування пільг складають 814,0 тис.грн. Станом на 01.04.2016 надано пільг на житлово-комунальні послуги на суму 558,4 тис.грн. Кошторисні призначення по пільговому медичному обслуговуванню на 2016 рік складають 64,4 тис.грн. Відшкодовано витрат на медичне обслуговування станом на 01.04.2016 року 56 постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи на суму 15,6 тис.грн., у тому числі: міжлікарняній аптеці №200 - 9,4 тис.грн., стоматполіклініці – 6,2 тис.грн. З метою забезпечення якісного санаторно-курортного оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, проводиться робота щодо закупівлі 30 путівок на суму 145,6 тис.грн. У зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи прийнято рішення щодо надання одноразової грошової допомоги 80 ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС та 75 вдовам ліквідаторів на загальну суму 31,0 тис.грн.

       Із заходами, запланованими до 30-х роковин аварії, та питаннями, які ще доведеться вирішити, ознайомив голова правління районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Василь Куксань. Особливу увагу він звернув на проведення районного вечора-реквієму, який заплановано на 22 квітня. Адже це чи не перший захід, коли разом зберуть всіх чорнобильців району, тож наразі саме головам первинних осередків необхідно попрацювати з побратимами, аби ті взяли участь у заході.

     Крім анонсованих районних заходів, у населених пунктах пройдуть мітинги, вечори та зустрічі з ліквідаторами, а також відкриття пам’ятних знаків чорнобильцям в Окіпській, Хорошківській, Литвяківській, Мгарській сільських радах. Василь Куксань наголосив, що проведення такої великої кількості заходів можливе завдяки тісній співпраці з районним керівництвом та спільному вирішенню багатьох проблем.

На завершення зустрічі в.о.голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко подякував одній з найпотужніших громадських організацій, яка розуміє, що не все можливо вирішити на місцях. Однак, все, що залежить від районної влади, на сьогодні вирішується. «У нас є спільна мета, у нас є ви. Тож спільними зусиллями ми досягнемо результату», - підкреслив Ігор Нестеренко. До присутніх ліквідаторів також звернулися голова районної ради Григорій Угляниця та заступник голови райдержадміністрації Тетяна Сергієнко.

 

За матеріалами сайту Лубенської райдержадміністрації