1 842Саме така акція щороку проходить на Лубенщині, де найбільший відсоток ліквідаторів на кількість населення. Двадцять років тому до 10 річниці аварії на ЧАЕС на Зажур-горі у селі Мгар була закладена алея пам’яті чорнобильців Лубенщини. Тоді висаджено 15 іменних берізок, а перша з них – у пам’ять про єдиного Героя України-чорнобильця, нашого земляка Олександра Лелеченка - згадує голова правління районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України», депутат районної ради Василь Куксань. На сьогодні за межу вічності відійшло більше 800 ліквідаторів, алея піднялася й простяглася на півкілометра.

     Однак традиційно напередодні 26 квітня чорнобильці злагоджено й організовано, разом із студентською молоддю, за участю керівництва району висаджують деревця у пам’ять про померлих побратимів.

 

     7 квітня така благородна акція пам’яті пройшла за участю народного депутата України Ігоря Мосійчука, в.о голови райдержадміністрації Ігоря Нестеренка, голови районної ради Григорія Угляниці, депутатів обласної ради Руслана Ляшка та Владислава Мостовенка, голови правління районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Василя Куксаня та його заступників Василя Силки, голови районної ветеранської організації, Миколи Чудака, завідувача сектору мобілізаційної роботи апарату райдержадміністрації, начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Сергія Бойка, студентів Лубенського лісотехнічного коледжу разом із викладачем Григорієм Петуховим, ліквідаторів Засульської та Мгарської первинних організацій. 

3 527

      За словами в.о. голови райдержадміністрації Ігоря Нестеренка, Лубенський район активно розпочав заходи з нагоди 30-х роковин Чорнобильської катастрофи. «Нинішній рік оголошений Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи. Президентом України чітко поставлені завдання щодо гідного вшанування подвигу чорнобильців. На Лубенщині, як і щороку, планується низка заходів, серед яких легкоатлетичний пробіг пам’яті, скорботні заходи 26 квітня, турнір з міні-футболу пам’яті Лелеченка, відкриття пам’ятних знаків у населених пунктах району тощо. Ліквідатори повинні знати, що їх шанують і пам’ятають про їх неоціненний подвиг перед прийдешніми поколіннями», - сказав Ігор Нестеренко.

     Посадковий матеріал для алеї пам’яті щороку надає ДП «Лубенський лісгосп» (директор Володимир Тихович), а допомагають у цій справі студенти Лубенського лісотехнічного коледжу (директор Роман Сендзюк) та працівники ДРПЧ -18 (начальник Володимир Башлій), які здійснюють полив посаджених деревець.

4 362

     Частина берізок підсаджена на місці тих, які не прижилися, частина – у пам’ять про тих ліквідаторів, які пішли із життя у минулому році. Для майбутніх лісівників подія має неабияке значення, адже це не лише можливість використати набуті знання, але й урок патріотичного виховання. Чорнобильці запевняють, що алею підтримуватимуть і надалі. Це для них святий обов’язок, адже «поки підніматимуться берізки – житиме пам’ять про померлих ліквідаторів».

 

За матеріалами сайту райдержадміністрації