1--222220Останній тиждень перед великим постом  українці святкували Масляну, прощалися з зимою, раділи  сонцю, теплу, яке врешті-перемогло темряву і холод. Спалювали солом»яне опудало або топили його в річці, а ще смакували  смачними млинцями,  налисниками, завиваниками, оладками, варениками з сиром, які були головною стравою  столу. Масляна  завершувалася прощальною неділею, коли всі прощалися з масляним, смачним і веселим тижнем, а водночас просили у близьких  вибачення за нанесені образи.  Святкували Масляну і на Лубенщині. Проводжали зиму і зустрічали весну  в Тарандинцях, Мацківцях,  Вищому Булатці.

На запрошення очільників територіальних громад голова районної ради Григорій Угляниця разом з виконавчим апаратом  районної ради  побував 12, 13 березня у  сільських радах району.  Запальною українською піснею святкувала Масляну Тарандинцівська громада. Тут  перед будинком культури розгорнулася виставка народних умільців, учнів школи. Вишиті рушники, ікони, вироби з глини, паперу, ляльки-мотанки, писанки – все це вабило око як місцевих жителів,  так і гостей свята, адже подивитися як празникують, привітати «сусідів» зі святом у Тарандинці прибули сільські голови з Вищого Булатцю, Новаків.  Надійшов подарунок і від Хорошківської громади: народний  аматорський жіночий  вокальний  ансамбль «Хорощанка» радував  селян  своїми виступами.

 

 

Зі сцени  закликала усіх веселитися та смакувати  вареничками, млинцями Масляна – Тамара Гаврик.  Брали за душу пісні у виконанні Валентини Бежан, Катерини Комлик. Додавала запалу і  сучасна пісня Маргарити Шафорост.

До присутніх звернувся  сільський голова Анатолій Тітенко, який привітав громаду зі святом,  подякував усім організаторам заходу, а також висловив сподівання, що  такі  проводи зими стануть  традиційними.

2---0002

Депутат районної ради Володимир Сидоренко  наголошував на тому, що  спільно потрібно  не тільки працювати, а й  відпочивати,  лише тоді громаді  все під силу,  головне -  завзяття  та ініціативність.

55555-000

З гарним настроєм, позитивом залишав Тарандинці  голова районної ради Григорій Угляниця та виконавчий апарат районної ради.

  А тарандинщани  відпочивали,  ласували смаколиками. Молодь же  чекала вечора, дискотеки. У Тарандинцях ще довго лунала музика, тож зиму провели на славу.

 

Смачими варениками пригощали  і в Мацківцях. Тут господині показали справжній майстер шеф: великі макітри  із стравами, пахощі яких розносились  по селу  так  і припрошували місцевих жителів не проходити  повз, а скуштувати  головне  блюдо свята.

Вітав громаду з Масляною сільський голова Мацківської сільської ради  Микола Дзюба

Григорій Угляниця, голова районної ради,  подякував за запрошення та побажав громаді  і надалі бути дружніми, проводити свята, які об»єднують людей піснею, танцем, вареничками.

1111----33333

 

Весело було і у Вищому Булатці.  Тут місцеві господині  спекли 800 млинців, 500 пиріжків, вареничків  з капустою,  картоплею, вишнями, якими пригощали  усіх бажаючих. Діяла виїзна торгівля  торгової марки «Соната».

З аплодисментами зустрічали хоровий колектив  Вищебулатецького  будинку культури,  дитячий танцювальний колектив, керівник  Надія Залата.

Були і конкурси на спритність, тож булатчани у повній мірі   продемонстрували свої здібності.

Сільський голова   Вищебулатецької сільської ради Сергій Бачевський  дякував усім, хто долучився до проведення свята.

Зиму провели і не за горами  весняні свята,  які в громадах чекають з нетерпінням.