77777777711111111000000000000005Громадськість Лубенщини ініціює введення посад військових психологів для надання первинної психологічної допомоги демобілізованим учасникам АТО 17 грудня громадські активісти Лубенщини зібралися на засідання громадської ради при райдержадміністрації, роботою якої керував голова громадської ради Микола Крутій. Участь у засіданні брали голова райдержадміністрації Іван Дзус та голова районної ради Григорій Угляниця.

           На попередньому засіданні громадської ради широко розглядалося питання про роботу, яка проводиться у районі з демобілізованими учасниками АТО та ініційовано порушити питання введення посади військового психолога при Лубенському обласному госпіталі інвалідів Великої Вітчизняної війни. Про роботу щодо організації психологічної реабілітації учасників АТО доповідала начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Наталія Ісаєнко. За її словами, з метою організації психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції Постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 №221 затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо психологічної реабілітації постраждалих учасників антитерористичної операції. Відповідальним виконавцем бюджетної програми є Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. Станом на 10.12.2015 послуги з психологічної реабілітації постраждалим учасникам АТО надаються тринадцятьма реабілітаційними установами. Управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації організовує направлення учасників АТО до реабілітаційних установ. На сьогодні таку реабілітацію, за інформацією Наталії Ісаєнко, пройшло вісім демобілізованих учасників АТО. Втім, як наголосив член громадської ради Руслан Ладика, держава надає вторинну психологічну реабілітацію, а демобілізовані військовослужбовці, які пройшли війну, їхні дружини нерідко потребують первинної психологічної допомоги. Тож військові психологи повинні працювати при районних службах або лікарняних установах. На сьогодні, як повідомив Руслан Ладика, у Центрі допомоги учасникам АТО працюватиме військовий психолог на волонтерських засадах. Голова громадської ради Микола Крутій висловив своє бачення організації цієї роботи. На його думку, функції військових психологів можуть виконувати шкільні психологи, що дасть змогу охопити психологічними послугами більшу кількість військовослужбовців. Звучали пропозиції організувати відповідну роботу на базі Лубенського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

 

             На засіданні заслухано питання про районний бюджет на 2016 рік, обговорено Програму економічного і соціального розвитку району на 2016 рік та орієнтовний план проведення консультацій з громадськістю щодо формування та реалізації державної політики з важливих питань державного і суспільного життя та актуальних місцевих питань у 2016 році. Крім того, своїм рішенням громадська рада внесла зміни до складу громадської ради, припинивши членство Ігоря Юшка та включивши до складу Сергія Бортніка на підставі отриманих заяв.

8888------------555  

За матеріалами сайту Лубенської райдержадміністрації