1 72                                                                             

Серед заходів, які щороку проводяться з нагоди чергових роковин аварії на Чорнобильській АЕС особливе місце належить легкоатлетичному пробігу пам’ яті. Вже багато років поспіль його учасники засвідчують свою глибоку шану героїчному подвигу землякам-чорнобильцям, а сам пробіг символічно поєднав пам’ятні місця і став хорошим прикладом патріотичного виховання підростаючого покоління. Цьогорічний пробіг пам’яті відбувся 24 квітня за участю ліквідаторів, вихованців Дитячо-юнацької спортивної школи, учнів Засульської гімназії, керівництва міста та району.

 

Учасниками найпершого пробігу були самі чорнобильці. З часом естафету підхопило молодше покоління, стійко витримуючи дистанцію 7 кілометрів: від пам’ятного знаку лубенцям-учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС до алеї пам’яті, що на Зажур-горі.

З історією заснування спортивного заходу учнівську молодь ознайомив голова правління районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України», заступник голови райдержадміністрації Василь Куксань, наголосивши, що саме лубенці у складі колишньої дивізії одними з перших стали на боротьбу з мирним атомом. Тому відсоток чорнобильців на кількість населення у нашому регіоні найбільший. Зі словами заохочення до спортсменів звернувся міський голова, теж учасник пробігу Олександр Грицаєнко.

Міцно тримаючи в руках чорнобильський прапор, легкоатлети рушили знайомим маршрутом до пам’ятного знаку на алеї пам’яті, де їм були вручені чорнобильські значки та солодощі. Зі словами поздоровлень, захоплений спортивною підготовкою юних легкоатлетів, до всіх присутніх звернувся голова районної ради Олександр Темченко.