1 10                                                             

Створення належних умов для життєзабезпечення ветеранів війни, забезпечення їх соціальних прав, формування у суспільства шанобливого ставлення до них є пріоритетом соціальної політики держави. Велика робота у визначеному напрямку проводиться районною владою, про що говорили під час зустрічі за «круглим столом» 19 лютого з головами ветеранських організацій за участю сільських голів та відповідних районних служб. Проводив засідання голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко. У ньому взяли участь голова районної ради Олексій Дядечко, заступник голови райдержадміністрації Василь Куксань, голова ради Лубенської районної організації ветеранів України Василь Силка.

 

З питання соціального захисту ветеранів війни інформувала начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Наталія Ісаєнко, детально зупинившись на послугах, які отримують ветерани. На сьогодні управлінням проводиться велика робота щодо оформлення «Соціальної картки потреб та соціального становища ветерана війни», що передбачено Постановою Кабінету Міністрів України з метою державної підтримки ветеранів війни, поліпшення їх соціального захисту та надання медичної допомоги. Завдання територіального центру в контексті нових соціальних ініціатив Президента України полягає у виявлення та 100% охопленні соціальними послугами сільського населення району, у тому числі і ветеранів війни, забезпечення їх доступності, адресності та високої якості, - про що говорила директор територіального центру соціального обслуговування райдержадміністрації Наталія Хомкіна. Доповнюючи порушене питання, голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко, наголосив, що послуги, які надаються територіальним центром, будуть збільшуватися відповідно до поставлених завданням Президента України. У цьому році районною владою заплановано завершення реконструкції адмінбудинку територіального центру у с. Солониця, що дасть змогу перейти на вищий рівень якості роботи та придбання спеціалізованого автомобіля «соціальне таксі» для розширення надання соціальних послуг малорухливим пенсіонерам та інвалідам.

 

Під час засідання обговорили питання пенсійного забезпечення ветеранів війни, про що доповідала заступник начальника управління Пенсійного фонду України в м. Лубни та Лубенському районі Тамара Кисляк, медичного обслуговування ветеранів війни, заслухавши інформацію начальника відділу охорони здоров’я райдержадміністрації Тетяни Семистрок.

Голова ради Лубенської районної організації ветеранів України Василь Силка акцентував увагу на тих питаннях, з якими найчастіше доводиться стикатися ветеранам, а це і пільговий проїзд, і медичне обслуговування, і робота соціальних працівників у напрямку особливої уваги до одиноких громадян під час різкого зниження температури й складних погодних умовах та інше.

Голова районної ради Олексій Дядечко, звертаючись до присутніх у залі, говорив про покращення якості соціальних послуг, про що відзначають мешканці району.

Підсумував зустріч голова райдержадміністрації Віктор Алексєєнко, наголосивши, що пільгами, які надаються з бюджету, користується більше 12 тисяч мешканців району, при тому заборгованості на сьогодні не має. Лубенський район чи не єдиний в області, де кожен населений пункт охоплений транспортним сполученням, тому питання пільгового перевезення перебуває на особливому контролі районної влади. Стан медичного обслуговування сільського населення у центральній міській лікарні теж потребує уваги, адже для з районного бюджету цьому році виділено 6, 5 мільйонів гривень. Важливим є впорядкування та догляд за пам’ятниками, що, на думку Віктора Алєксєєнка, необхідно стати спільною справою сільських рад та учнівської молоді і є одним з аспектів патріотичного виховання підростаючого покоління.

Не оминули питань суспільно-політичної ситуації в державі. На думку голови районної ветеранської організації Василя Силки, сьогодні увага повинна бути сконцентрована навколо питань життєдіяльності району. Держава опинилася на межі громадянської війни і ситуацію, яка склалася в країні потрібно вирішувати мирним шляхом, шляхом переговорів. Він засудив екстремістські дії деяких політичних сил. Політикам повинні знайти розумний вихід, і не ставити свої амбіції і прагнення до влади вище благополуччя всього народу. Засуджуючи будь-які радикальні дії, голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко говорив про необхідність мирного розв’язання ситуації, врегулювання конфлікту. Краще поганий мир, ніж хороша війна, адже найбільшу цінність має людське життя.   Єдиний шлях, яким необхідно рухатися, за що висловилися присутні на засіданні, - стабільною щоденною працею покращувати життя громадян і підвищувати благополуччя країни. Щодня стикаючись з питаннями життєдіяльності району, необхідно їх вирішувати, продовжувати рухатися у напрямку розвитку регіону, виконання розроблених програм. «Лише віра в майбутнє і праця дасть змогу побудувати краще життя», - наголосив Віктор Алєксєєнко.