122220000                                                             

2 лютого у районному будинку культури пройшло друге відділення заключного концерту переможців сільських закладів культури, вкотре засвідчивши, що талановитому лубенському роду не буде переводу. Насолоджувалися мистецьким дійством разом з мешканцями міста та району голова районної ради Олексій Дядечко, голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила Пазенко. 

     Творчість самодіяльних колективів та окремих артистів Посульського краю по-справжньому неповторне мистецьке явище, що яскраво проявляється у кожному з напрямків – пісенному, танцювальному, драматичному, цирковому, декламаторському. Більше шестисот учасників упродовж двох днів дарували глядачам своє мистецтво, а цьому передували звіти у всіх 58 клубних закладів району та районному будинку культури.

 

     Минулої неділі шанувальників української пісні радували народний гурт «Українська Швейцарія» (керівник Юрій Задорожній), народний аматорський вокальний ансамбль «Хорошчанка» (керівник Тетяна Больбот-Олефіренко), зразковий ансамбль «Калинонька» Засульського будинку культури(керівник Алла Чубенко), вокальний ансамбль Литвяківського будинку культури «Ярмарок» (керівник Валентина Кочеткова), народний вокальний жіночий ансамбль «Любисток» (керівник Ірина Ліхачова), квартет «Сузір’я» (Тернівський СК), квартет Новооріхівського будинку культури, а також окремі виконавці Юлія Завгородня, Інна Кисіль, Марина Петрик, які представляли районний будинок культури, Ірина Шемет з Окопу, Яна Сидоренко з Тарандинців, Анатолій Мисляй та дует Геннадія та Катерини Васильченків з Новооріхівки та інші. «Торбинку сміху глядачам на втіху» подарував маленький гуморист із Пісок Ярослав Кожушко та не менш натхненні учасники театрального колективу «Добірне товариство» (Тарандинцівський БК), народного аматорського музично-драматичного колективу «Жарти»(РБК). Не шкодували оплесків для вихованців циркових колективів «Юність» з Хорошків (керівник Наталія Руденко) та «Маска» РБК (керівник Наталія Нестерук), ансамблю ложкарів із Засулля (керівник Юрій Тесленко), юного музиканта Тимофія Іллюхіна та хореографічних колективів, зокрема зразкового танцювального колективу з Оріхівки «Грація» (керівник Ярослава Жмак), колективу бального танцю «Тандем» РБК (керівник Анна Доброва), колективу естрадно-спортвного танцю «Ренесанс» РБК (керівник Дмитро Лоховицький), зразкового колективу народного танцю «Водограй» РБК (керівник Лариса Фесенко), колективу східного танцю «Аміра» РБК (керівник Тетяна Дацій).

Наприкінці заходу до артистів зі словами захоплення та вдячністю звернулися районні керівники.

   Голова райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко підкреслив, що в минулому році на ремонти сільських закладів культури використано більше 1,5 мільйона гривень, на придбання костюмів та музичної апаратури – більше 300 тисяч гривень, відремонтовано Литвяківський та Карпилівський і Войнихівський будинки культури, Богодарівський сільський клуб. У цьому році заплановані ремонти в Хорошківському, Калайдинцівському, Новооріхівському будинках культури, Тернівському сільському клубі та інших, облаштування опалення в 12 закладах культури. Користуючись нагодою, голова райдержадміністрації подякував сільським головам за підтримку галузі культури, артистам – за небайдужість та самовідданість. До того ж, Віктор Алексєєнко відзначив, що половина виступаючих – діти, які намагаються проявити себе у різних напрямках культури. Тож, цілком виправдано у минулому році, реалізуючи соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича «Діти –майбутнє України» щодо розвитку позашкільної освіти, у районі вдвічі збільшено кількість гуртків.

Раділи талантам земляків голова районної ради Олексій Дядечко та начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила Пазенко.

У позаминулому році в районі започатковано гарну традицію: здобутки у напрямку розвитку культури у селі відзначати дипломом спеціального зразка, грошовою винагородою та перехідним Кубком пам’яті Леоніда Діденка, першого голови Лубенської райдержадміністрації, який велику увагу приділяв розвитку культури у районі. Диплом ІІІ ступеня виборола Калайдинцівська сільська рада. Для вручення на сцену запросили сільського голову Василя Гаву, нагороди за друге місце отримувала в.о. сільського голови Засульської сільської ради Ольга Киба. Чимало зусиль доклали у Михнівській сільській раді, щоб бути кращими другий рік поспіль. У них функціонують всі 5 закладів культури, працюють чотири колективи зі званням «народний», у минулому році у всі заклади культури придбали музичну апаратуру, замовили сценічні костюми для артистів В’язівського сільського клубу. За словами сільського голови Марії Король, на цьому зупинятися не будуть, аби й надалі радувати своїх шанувальників і бути достойними такої високої відзнаки та загального визнання.