Доброю традицією стало на Україні саме на велике християнське свято Преображення Господнє, відзначати свято малих сіл. Давно підтримують її і на Лубенщині. А відтак 19 серпня Михнівська та Литвяківська громади приймали гостей, які завітали разом відсвяткувати День села.

 

 

Масовим народним гулянням позначилось святкування Другого, або, як кажуть у народі, яблуневого Спаса у Михнівцях. Цього дня вже близько 10-ї ранку селяни зібралися біля сільської школи, де мало відбутися головне дійство. Адже смачні пахощі випічки, здоби, духмяного кулішу вабили михнівчан до місця, де вже зібралося чимало охочих гарно відпочити та поспілкуватися. З особливою теплотою та повагою розповіла про свою громаду сільський голова Марія Король, яка привітала усіх з подвійним святом – Днем села та Преображенням Господнім. На адресу мешканців древнього козацького села Михнівці звучали побажання від заступника голови районної ради Євгенії Яковченко, яка передала щирі вітання і від голови районної ради Олексія Дядечка.

Того ж дня, але кількома годинами пізніше, з 14 години, святкування почалось і в селі Литвяках. Ошатна, затишна споруда сільського будинку культури вмістила усіх бажаючих відпочити від безкінечних сільських справ. Готуючись до свята, дбайливі мешканці Литвяків облаштували біля сцени виставку своїх виробів, а то були вишивані рушники, серветки, сорочки, поробки з бісеру, картини живопису, тощо. Урочиста частина святкування розпочалась зі звернення до присутніх сільського голови Валерія Ночовного, який побажав літвяківцям добробуту, злагоди у родинах та гарного настрою. Бути заможними, успішними та здоровими зичила сільським трудівникам заступник голови районної ради Євгенія Яковченко.

Аматори сцени вітали селян піснями, танцями, українським гумором, конкурсами, драматичними виступами та звичною гостинністю.