З метою забезпечення виконання основних завдань щодо запобігання, виявлення та припинення корупційних проявів, в системі Міністерства доходів і зборів України діє Головне управління внутрішньої безпеки Міндоходів, а також територіальні підрозділи внутрішньої безпеки.

            Ефективна діяльність підрозділів внутрішньої безпеки безпосередньо залежить від громадянської позиції платника податків. Але не завжди платники податків намагаються повідомити до підрозділу внутрішньої безпеки про протиправні дії працівників органів доходів і зборів області, що тільки стимулює корупцію.

 

 

            Так, у 2013 році працівниками відділу внутрішньої безпеки розглянуто 47 звернень громадян, юридичних осіб, суб’єктів ЗЕД як на дії податківців, так і на дії митників. За результатами розгляду звернень підтвердились факти, викладені у 6 зверненнях, в 1 зверненні факти частково знайшли своє підтвердження.

            Як результат, до органів прокуратури передано 6 матеріалів для прийняття рішень згідно Закону, відкрито 2 кримінальних провадження, керівникам територіальних органів доходів і зборів області внесено 2 подання про усунення виявлених службовими перевірками недоліків, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 податківця, 1 позбавлено премії.

            В минулому році задокументовано 3 факти вимагання та отримання неправомірних вигод працівниками територіальних органів доходів і зборів області за не вчинення дій відносно перевірки фінансово-господарської діяльності, а також за не притягнення до адміністративної відповідальності за порушення вимог податкового законодавства в сфері обігу підакцизних товарів окремих підприємців. Як наслідок, правопорушників з органів доходів і зборів звільнено, одного притягнуто до кримінальної відповідальності, в одній справі триває досудове розслідування, особа перебуває під вартою.

Інформацію про випадки порушення прав платників податків, де вбачаються ознаки вчинення службових злочинів, корупційних правопорушень, появи громадян, які видають себе за працівників органів доходів і зборів, а також інші правопорушення, можна повідомити, завітавши до відділу внутрішньої безпеки за адресою: м. Полтава, вул. Фрунзе, 155 (каб. 318-321).

Продовжує працювати оновлений телефонний сервіс „Пульс”, який швидко реагує на критику від платників податків та громадян щодо неправомірних дій або бездіяльності працівників Міндоходів. Номер „Пульсу” - (044) 284-00-07.

Лінія працює цілодобово: у робочий час інформацію про корупційні та інші неправомірні дії приймають працівники, а у неробочий час - інтерактивний автовідповідач.

Телефонна лінія працює за принципом call-back, тобто співробітники Міністерства доходів і зборів не тільки приймають звернення, але й потім повідомляють заявника про результати перевірки та вжиті заходи.

Конфіденційність та об’єктивність перевірки Вашого звернення гарантується! Звертайтеся і вам обов’язково допоможуть!

                                                                                          Головне управління Міндоходів

у Полтавській області