Без реєстраційного номеру облікової картки (ідентифікаційного коду або індивідуального податкового номеру) ми не можемо отримати зарплату, оформити кредит, нотаріальну довіреність, купівлю-продаж тощо. Незважаючи на те, що отримання ідентифікаційного коду є добровільною процедурою, його вимагають у багатьох інстанціях.

Вперше реєстраційний номер облікової картки фізична особа або її законний представник може отримати в органах Міністерства доходів і зборів України протягом п’яти робочих днів з дня звернення до державної податкової інспекції за місцем проживання.

 

 

Фізичні особи - громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, отримання доходів, місцезнаходження іншого об’єкта оподаткування можуть звернутися за отриманням документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, до будь-якої державної податкової інспекції. У такому разі строк видачі документа може бути продовжено до десяти робочих днів.

Відповідна норма передбачена р. VII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.11.2012 № 1147.

За 9 місяців 2013 року в Центрі обслуговування платників податків Лубенської ОДПІ було видано 1908реєстраційних номерів облікової картки платника податків, зокрема, з них : присвоєно нових 634номери та внесено зміни більш як до 800 існуючих. Відмовились від реєстраційних номерів облікових карток платників податків 37жителів району за релігійними переконаннями.

Реєстраційний номер (ідентифікаційний код) облікової картки платника податків у ЦОПП Лубенської ОДПІ можна отримати за адресою: Полтавська область, м. Лубни вул. Я.Мудрого, 21, операційне «вікно» 7 . Додаткова інформація за тел. (053615) 47-91.

 

Оксана Рева

Начальник відділу обліку платників

та обробки податкової звітності

Лубенської ОДПІ