Законодавці спростили процедуру переходу на спрощену систему оподаткування а також механізм добровільної реєстрації платника податку на додану вартість. Відповідні зміни внесено до Податкового кодексу Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу про реєстрацію осіб як платників податків» (№ 2029), який депутати прийняли на пленарному засіданні 5 вересня. Наразі документ готується на підпис Президенту.

 

 

Так, змінами передбачається, що заява про добровільну реєстрацію платника податку на додану вартість або вибір спрощеної системи оподаткування може подаватися державному реєстратору як додатки до реєстраційної картки під час проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця.
Електронна скан-копія такої заяви, повинна передаватися держреєстратором до органів Міндоходу одночасно з відомостями з реєстраційної картки на здійснення держреєстрації юрособи або фізособи-підприємця.

Закон № 2029 також дозволив платникам податків, які уклали договір з податковою службою про визнання електронних документів, тобто про подання звітності в електронному вигляді, подавати реєстраційну заяву платника ПДВ по електронній пошті з електронним підписом.Відповідно до прикінцевих положень даного Закону, вищезазначені норми мають запрацювати з 1 січня 2014 року.