Традиційно на початку квітня чорнобильці Лубенщини зібралися на Зажур-горі, де закладена алея пам’яті чорнобильців Лубенщини, щоб висадити 70Чорн берізок - частину на місці тих, які не прижилися, інші у пам’ять про тих ліквідаторів, які пішли із життя. Тепер вони зростатимуть, зберігаючи пам’ять про тих, хто врятував світ.

Алею пам’яті було закладено до 10-ї річниці аварії на ЧАЕС на Зажур – горі у селі Мгар. Тоді було висаджено 15 іменних берізок, а перша з них – у пам’ять про єдиного Героя України-чорнобильця, нашого земляка Олександра Лелеченка.

Ця алея і щорічна акція є подякою і шаною всім небайдужим і мужнім героям-рятівникам, пам’ять про їх подвиг, засторога і нагадування прийдешнім поколінням. Влада повинна підтримувати ініціативи громадських організацій і керівництво району докладає необхідних зусиль, аби чорнобильці були охоплені належною увагою не лише у пам’ятні дні, а постійно.

Чорнобильці запевняють, що алею підтримуватимуть і надалі. Це для них святий обов’язок, адже «поки підніматимуться берізки – житиме пам’ять про померлих ліквідаторів».