8 липня голова районної ради Григорій Угляниця взяв участь у нараді ліквідаторів, яку було проведено головою громадської організації ветеранів та інвалідів Лубенського району «Союз Чорнобиль України» та його заступником Василем Силкою.

Чорнобильці вкотре зібрались аби обговорити наболіле та вирішити першочергове. А серед першочергового та болючого - пенсійне

203 чорнобильці

201чорнобильцізабезпечення та медичне обслуговування, пільги та компенсації. Тож присутні заслухали начальника Лубенського відділу з питань призначення та перерахунків пенсій Лубенського об"єднаного  управління Пенсійного фонду Людмилу Білик. Присутніх цікавили питання переходу з одного виду пенсій на інший.

Перед ліквідаторами виступили заступник головного лікаря з поліклінічного розподілу роботи КП «Лубенська лікарня інтенсивного лікування», депутат обласної ради Олександр Сиченко, в.о. головного лікаря КНП «Лубенський районний центр ПМСД» Вадим Шупейко, головний лікар КП  Центр ПМСД Засульської сільської ради Володимир Богатиренко, завідувач неврологічним відділенням КП «Лубенський обласний     госпіталь для ветеранів війни Полтавської обласної ради» Ольга Марченко.

Наразі ліквідатори, співпрацюючи з сімейними лікарями, з якими у них заключено декларації, зможуть основні аналізи здати на місцях, флюорографію та за потреби додаткове обстеження пройти у КП «Лубенська лікарня інтенсивного лікування».

Піднімалося питання надання стоматологічних послуг на місцях, що на сьогодні залишається відкритим, але має певні напрацювання.

Цінною для «чорнобильців» була інформація щодо роботи КП «Лубенський обласний госпіталь, який з 27 червня продовжує надання медичних послуг стаціонарно, але у зменшеному кількісному режимі.

20 чорнобильці

Виступи основних доповідачів доповнили голова районної ради Григорій Угляниця, голова райдержадміністрації Олександр Циганенко.

На думку голови районної ради Григорія Угляниці, багато проблем щодо медичного забезпечення ліквідаторів та й загалом населення, вдалося б вирішити за умови запровадження на державному рівні страхової медицини, на зразок європейських країн, коли, маючи страховий поліс, маєш фінансові гарантії лікування, полегшуючи цим турботи і собі, і рідним.

Про напрямки   програм, заходів, які фінансуються з державного, обласного, районного бюджету щодо соціального забезпечення ліквідаторів інформувала начальник управління соціального захисту населення  Наталія Ісаєнко.