105484651 3843640838996222 7981888618111611507 n

22 червня у опорному закладі «Засульський ліцей» Засульської сільської ради знакова подія – відкрито четвертий зал історико – краєзнавчого музею «Історія Посульського краю».   Невипадково відкриття відбулося у пам’ятний день – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, адже серед  численних експозицій представлено  також важкий та значущий післявоєнний період відбудови. Загалом у музейній кімнаті відтворено хронологічно період становлення та розвитку Засульської сільської ради.
20 засулля 1

Як зауважив ідейник заходу, директор опорного закладу «Засульський ліцей» Анатолій Савенков, який заручився підтримкою педагогічного колективу, митців Віктора і Євгенія Юр’євичів, Засульської сільської ради аби реалізувати масштабний задум: «Історія сіл Засулля та Солониця   настільки багатогранна, що її багаторічний досвід не можна не залишити в пам’яті поколінь».

Екскурсоводи музею, учні опорного закладу, докладно та змістовно розповіли про історичні події сіл Засулля та Солониця, згадавши нелегкі післявоєнні роки, коли була відсутня техніка, а тягар посівів ліг на плечі жінок та корів, якими обробляли землю, торкнувся населених пунктів і голод, тож в експозиції музею представлені спогади жертв голоду, можна було дізнатись  і про колективізацію, формування одного з наймастабніших колгоспів – імені Жданова, освіту в селі, культурні здобутки - створення духового оркестру, вокального ансамблю «Яворина», пісні якого фігурують у відомому мультфільмі «Жив був пес», успіхи ланкових, рекордні урожаї цукрового буряку, розбудову інфраструктури сіл, об’єктів соціальної сфери. Окреме місце тут відведено і учасникам АТО, які захищали територіальну цілісність держави, і одній з найбільших об»єднаних територіальних громад в Україні – Засульській, якій за четвертий  рік свого існування є чим похвалитися.

20 зас 2

За розвиток музейної справи директору опорного закладу «Засульський ліцей» Анатолію Савенкову начальником відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Засульської сільської ради було вручено подяку.

20 зас

Титанічну роботу директора опорного закладу, педколективу у напрямку розвитку історії Засулля відмічено і сільським головою Засульської сільської ради Сергієм Бондаренком, депутатом районної ради, директором опорного закладу «Калайдинцівська ЗШ І-ІІІ ступенів ім. генерал-майора Ф.Д. Рубцова» Сергієм Мисником.

Тож нехай зал історико-краєзнавчого музею повниться відвідувачами, нехай молодь знає і пам’ятає героїв, активістів, визначних особистостей свого краю, якими у різні роки рухали любов, патріотизм, наполеглива праця та бажання позитивних змін.

20 зас 3