IMG 0625

12  січня у Лубенській картинній галереї відкрито фотовиставку  волонтера, фотокореспондента Руслана Черненка, що має назву: «Україна – понад усе!».

Тематика фоторобіт – події в зоні АТО. Фотограф не раз побував не передовій, у складі волонтерських груп передавав гостинці  нашим  бійцям, а  ще фотографував,  якомога більше, щоб лубенці знали і змогли  побачити, з якою радістю чекають  вісточки  з дому   наші  захисники, як нелегко на Сході боронити кордони держави,  як приємно, коли тобі пишуть  і малюють діти. Кажуть, у війни немає облич – є події, АТО – це події, а фотороботи Руслана Черненка  - обличчя героїв, що передають емоції, серйозність, щирі посмішки від зустрічей із земляками,   вдячність  від подарунків, провізії  з дому. На його  світлинах  події різних років, але усі, без  перебільшення,  хвилюючі.

IMG 0627

 На відкритті  виставки було досить багатолюдно. Сюди прийшли друзі і знайомі Руслана Черненка, активісти-волонтери, учасники АТО, громадськість, преса і просто небайдужі лубенці, яким цікава і близька ця тема. Відкрив  захід директор Лубенського  краєзнавчого музею Віктор Верещака. Присутні дізнались біографічний шлях активіста, який  у свій час закінчив СПТУ №12, працював на заводі «Лічмаш», але  ніколи не розлучався з фотоапаратом, тож  був нештатним фотокором газети «Лубенщина», а пізніше реалізував мрію -  здобув освіту фотожурналіста. З 2014 року займається активною  волонтерською діяльністю. Член ГО «Лубенська Спілка ветеранів АТО».  

На заході побував голова районної ради Григорій Угляниця. У  слові, наданому йому для виступу, наголосив, що знає  волонтера близько двох років   і Руслан є  одним із тих  патріотів, яким не байдужа доля  наших хлопців на передовій,  своїми активною волонтерською діяльністю він допомагає бійцям  відчути тепло рідної домівки. А ще,  очільнику району приємно,  що серед портретів, представлених на виставці,   фото  захисників, його особистих друзів. Голова  районної ради вручив  волонтеру подяку та побажав   активісту не зупинятись на досягнутому, займатися улюбленою справою – фотографувати, а також і надалі підтримувати наших хлопців на Сході.

IMG 0620

Своїми думками про співпрацю з Русланом Черненком як волонтером, фотокором поділились  голова ГО «Лубенська Спілка ветеранів АТО» Леонід Шабля, помічник депутата облради Олександра Сірика Анатолій Куценко.   Дякували Руслану Черненку за співпрацю і працівники краєзнавчого музею. Подяку отримав волонтер і від ГО «Predky»,  члени організації говорили  про цікаві  фото, зроблені Русланом  для   лубенців, екскурсантів  жіночим єпархіальним училищем,  нині ЗОШ№10, адже саме завдяки фотокору вдалося відтворити  минуле і сьогодення  міста, навчального закладу, який діяв на початку 20 століття – жіночого єпархіального училища.  Тож  на знак вдячності  у галереї з»явилися  дівчата-єпархіалки,  у вбранні, властивому  для   кінця 19, початку 20 століття, вони запалили свічки і усі разом присутні вшанували хвилиною мовчання  загиблих в зоні АТО.

По закінченню урочистої частини бажаючі  мали нагоду  поспілкуватись із фотокором,  ознайомитися з його світлинами, а також сфотографуватись  на  згадку.IMG 0645