5 446Усередині вересня, далекому 43 році, Лубенщину було звільнено від фашистських загарбників. Тож цими теплими вересневими днями ми вшановуємо тих, хто вибором нам визволення, звільнивши рідний край від ворога, подарувавши майбутнє прийдешнім поколінням.   Цього року 74 -ту  річницю визволення, районний захід, відзначали у Березоточі, славному козацькому селі, з  більш ніж чотирьохсотлітньою  історією.

 Березоточа 16 вересня  святкувала  дві дати – визволення Лубенщини і 408 річницю заснування села.

Уквітчана рушниками сцена біля будинку культури, ветерани, діти війни з посмішками і сльозами на очах,  мешканці Березоточі і сусідніх сіл , гості,  а це  голова районної ради Григорій Угляниця, голова райдержадміністрації  Тетяна Качаненко, депутат обласної ради Руслан Ляшко, Почесний громадянин Лубенщини Василь Силка, депутати районної ради Лідія Білик, Лідія Різуненко,  директор дослідної станції лікарських рослин, депутат районної ради Олексій Устименко, директор ДП «Укрліктрави» Анатолій Остапчук, сільські голови Хорошківської, Тарандинцівської, Тишківської, Духівської, Окіпської, Калайдинцівської сільських рад, Микола Бровко, Анатолій Тітенко, Василь Шапаренко, Валентина Далада, Ніна Кириченко, Василь Гава  – усі цього дня долучились до  святкувань.

Захід розпочався піснею у виконанні директора Березотіцької ЗШ Юлії Рак про гостинну Березоточу, що квітує м»ятою,  лікарськими травами, пам»ятає історію,  цінує людей, які прославляють край,  його традиції.1 1376

Потому  до  односельців, гостей звернулась на правах господині  сільський голова Надія Білокур. ЇЇ увага була спрямована на трудолюбивих земляків, які захистили край від загарбників, які сьогодні націлюють підростаюче покоління поважати все те, що далося колись «дорогою ціною». Тож турботлива сільська голова не оминула добрим словом нікого, згадала ветеранів-односельців  Степана Шаповала, Миколу Мудрого, Михайла Помазкіна, голову первинного ветеранського осередку Ольгу Перепелову, дякуючи їм за  патріотизм, якому  сьогодні на прикладах старшого покоління вчаться на Сході, захищаючи територіальну цілісність держави, наші земляки. Хвилиною мовчання вшанували полеглих у роки війни, 297 життів віддала Березоточа у ІІ Світовій війні, до пам»ятника воїна-визволителя учні школи поклали квіти. Живі квіти  було подаровано  присутнім ветеранам. А усіх, хто був на заході, пригостили короваєм з нового урожаю.        

Зі словами  привітань, вдячності за мирне небо до присутніх  ветеранів звернувся голова районної ради Григорій Угляниця, наголосивши на тому, що молодь  пам»ятає і не забуде жертовність старшого покоління, а березотівчанам побажав аби село розвивалося,  повнилося молоддю, яка  не забувала  б свою малу Батьківщину, адже де б хто не був, вдома – найкраще.

Від себе особисто, депутата обласної ради, керівника ТОВ «Наша пекарня» Руслана Ляшка він вручив громаді запашний коровай.

9 130До привітань приєднались голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, яка дякувала захисникам за героїзм, сільському голові Надії Білокур, депутатам за тісну співпрацю, згуртованість.

Депутат обласної ради Руслан Ляшко  вручив ветеранам солодкі подарунки від торгової марки «Наша пекарня».

Привітав односельців і настоятель Свято-Покровської церкви отець  Роман, побажавши  мирянам злагоди і мирного неба над головою.

Щирі слова побратимам сказав з нагоди свята і голова Лубенської районної організації ветеранів, Почесний громадянин Лубенщини  Василь Силка.

Надійшло березотівчанам і вітання від народного депутата України Костянтина Іщейкіна, який запевнив, що і надалі  всіяко підтримувати ме громаду, адже спільними зусиллями, за безпосередньої підтримки нардепа,   тепер вдасться відремонтувати будинок культури, побудувати  дитячий майданчик та ін.

А  потому на березотівчан  та гостей свята чекала незабутня концертна програма, яка складалася з виступів учасників художньої самодіяльності села та виступів гостей -  Черкаського державного народного хору.

По закінченню концертної програми усіх пригощали смачним кулішем та варениками.

10 92