DSCN566020 червня у районній раді відбулася позачергова сесія  районної ради, ініційована  членами постійних комісій з питань законності, правопорядку  та з питань земельних відносин, екології та раціонального землекористування.  Пленарне засідання провів голова районної ради Григорій Угляниця, у його роботі взяли участь голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, заступники голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко,  Ігор Нестеренко, депутат обласної ради Олександр Сиченко, помічники-консультанти народних депутатів,  керівники правоохоронних органів, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації, сільські голови, старости Засульської сільської ради, представники засобів масової  інформації.

     Перед початком роботи сесії присутні вшанували хвилиною мовчання  пам»ять усіх загиблих в ході проведення АТО на Сході країни.

Потім перейшли  до  позитивних моментів: вітання іменинників та вручення грамот.  Григорій Угляниця, голова районної ради, привітав  усіх медичних працівників Лубенщини  з професійним святом, яке минуло днями, а також  з днем народження сільського голову з Жданів Наталію Пономаренко, вручив грамоту обласної ради  правозахиснику, громадському активісту,  голові Асоціації фермерів Лубенського району 1992 року, співзасновнику Полтавської обласної благодійної організації «Спілка самаритян»  Володимиру Величку, який нещодавно відсвяткував 80-річний ювілей.

DSCN5674

 Представники спілки ветеранів АТО серед яких Дмитро Сацький, Роман Вознюк вручила  грамоти, медалі за благодійну діяльність, сприяння розвитку волонтерського руху  депутату районної ради, голові СФГ «Діброва», Олексію Коваленку.

   Удостоєні грамот Спілки ветеранів АТО і депутати обласної ради Руслан Ляшко, Владислав Мостовенко.

   Грамоту за  наполегливу працю,  професіоналізм, сумлінне та бездоганне  служіння українському народу, спрямовані  на розвиток  і утвердження суверенітету,  співпрацю з ветеранами АТО отримала  з рук захисників і  голова райдержадміністрації  Тетяна Качаненко.

     Включившись в роботу, депутати перейшли до розгляду питань порядку денного, який складався з  чотирьох питань, резонансним з яких стало «Про звернення депутатів Лубенської районної ради до Президента України, Верховної  Ради України, Кабінету Міністрів» щодо прийняття закону  про земельну децентралізацію, що дозволить місцевим громадам  розпоряджатися  землями  за межами населених пунктів,  значно  поліпшивши  життя та добробут громадян України. Як доповів голова комісії з питань правопорядку   Григорій Мочоний,  в районі  складна ситуація  склалася із землями  державної власності, які знаходиться  за межами населених пунктів. Стурбовані сільські голови,  мешканці району, аграрії, учасники АТО, адже землю надають в області і надають її  людям з інших регіонів і впливу на ці рішення немає, натомість місцеві селяни  не можуть отримати  ділянки для ведення  особистого фермерського господарства,  учасники АТО теж залишаться ні з чим, бо   резерв  земель вичерпується, заяви  на отримання землі   лубенцями, мешканцями району, перебувають у довготривалому розгляді, а  в списках  користувачів землею люди  з інших районів і областей, тож і виникає  риторичне запитання: «Кому потрібні родючі чорноземи Лубенщини»? «І як з цим боротись?»

    DSCN5670Доповнив виступ і голова постійної комісії з питань землекористування Олексій Устименко, який  повідомив,  що звертався  з депутатським запитом до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області з проханням надати інформацію щодо  наявності в Лубенському  районі земель державної власності,  зокрема для отримання наділів учасникам АТО. Отримана відповідь вразила депутата, адже  надана інформація  станом на 01.01.2016 року, є просто знущанням.

   Голови комісій зауважили, що  сподівались,  на участь у пленарному засіданні  керівників області,  очільника Держгеокадастру у Полтавській області,   представників телеканалів «СТБ», «1+1», «ICTV», але, на жаль,  ігнорування свідчить про те, що лубенці   залишаються   сам на сам з проблемами, які  актуальні  не лише для Посульського краю.

    Звернулась до присутніх і  помічник-консультант народного депутата  Руслана Богдана  Тетяна Гребінник,  яка ознайомила  присутніх зі зверненням народного депутата щодо збору підписів про продовження мораторію на продаж земель, а також запевнила, що Руслан Богдан цілком розділяє думку  лубенців, але  за певних робочих моментів не зміг  бути присутнім на сесії. Звернення знайшло  одноголосну підтримку серед депутатів районної ради, які  переконані, що земля  повинна належати державі і якщо і надаватись , то в оренду на довготривале користування.  

DSCN5685

 

     Про проблеми з якими зіштовхуються аграрії говорив  і депутат районної ради, аграрій Віталій Трубніков. Його виступ доповнили  депутат обласної ради Олександр Сиченко, депутати Надія Клепач, Олексій Коваленко, голова Спілки ветеранів АТО Леонід Шабля.

     Свою думку з цього приводу висловила і голова райдержадміністрації, а саме: землею мають розпоряджатися  голови сільських рад, - зауважила Тетяна Качаненко.

     Депутати одноголосно підтримали пропозицію депутата районної ради Лідії  Різуненко  направити звернення до Президента України, Верховної  Ради України, Кабінету Міністрів, районних, сільських рад. Крім того,  у зверненні, за пропозицією Надії Клепач,   слід висловити чітку позицію щодо продовження мораторію на  продаж землі. Схвалення знайшла і думка депутата Олексія Коваленка, який запропонував  надіслати це звернення представництву Є.С в Україні.

      Наразі депутати  рішенням сесії  внесли зміни до Програми економічного  і соціального  розвитку Лубенського району на 2017 рік, погодивши зміни до пункту «Основні завдання та заходи на 2017 рік»;

    Внесли зміни до показників районного бюджету  на 2017 рік, проект представив  начальник фінансового  управління райдержадміністрації Євгеній Сірченко.

    Підтримали визначення розміру часткового відшкодування вартості путівки  дитячим закладам оздоровлення  та відпочинку за надані  послуги з оздоровлення  та відпочинку дітей, які виховуються у сім’ях з дітьми, з інформацією виступила начальник відділу освіти, молоді і спорту  райдержадміністрації Юлія Білокінь.

   Було також розглянуто декілька депутатських звернень депутатів Сергія Мисника щодо оплати праці  техпрацівників, Сергія Рака щодо  надання дозволів на будівництво  потенційно небезпечних об’єктів за межами  населених пунктів, а саме:  при прийнятті рішення брати до уваги результати громадських обговорень, враховуючи думки місцевих мешканців.

  За рекомендацією першого заступника голови райдержадміністрації ініціативного, компетентного Сергія Сіряченка    слід звернутися до ДАБІ у Полтавській області.

    Наразі депутатські запити буде направлено  в  установи та організації  для вирішення  по суті.  

.