2 червня  на базі Хорошківської ЗШ І-ІІІ ступенів відбулося  виїзне  засідання постійної комісії з питань соціальної сфери та   соціального захисту населення, яку очолює депутат районної ради Сергій Мисник.  Питанням порядку денного став  розгляд листа   відділу  освіти, сім»ї, молоді та спорту Лубенської райдержадміністрації  до   членів постійної комісії щодо  подальшого функціонування Хорошківської ЗШ  І-ІІІ ступенів, у зв»язку з  малою наповнюваністю учнів школи та  необґрунтованими значними витратами на її функціонування. Тож, виїхавши на місце, комісія у складі депутатів Сергія Мисника,  Василя Куксаня, Наталії Гармаш, Володимира Сидоренка, Надії Клепач, Світлани Гойди  намагалася вивчити ситуацію. Наразі у засіданні взяли участь голова районної ради Григорій Угляниця,  начальник відділу освіти, сім»ї, молоді та спорту райдержадміністрації  Юлія Білокінь, в.о. директора Хорошківської ЗШ Наталія Руденко, сільський голова Хорошківської сільської ради Микола Бровко, педагогічний колектив школи, батьки учнів.

Було заслухано начальника відділу освіти, сім»ї, молоді  та спорту райдержадміністрації Юлію Білокінь, яка пояснила, що з різних причин  упродовж останніх років спостерігається  перехід учнів  з Хорошківської ЗШ до інших навчальних закладів, зокрема Литвяківської, Снітинської ЗШ.  На закінчення учбового року у школі навчалось 32 дітей. Результативність  роботи  педколективу щодо  підготовки дітей до участі  у конкурсах районного рівня є низькою.

За інформацією Юлії Білокінь, дотація з державного бюджету  на 32 учнів склала 218,7 тис.грн. Додатково на функціонування закладу було виділено  407,6 тис.грн. 241,9  тис.грн з районного бюджету  -   на заробітну плату персоналу і  енергоносії; 164,7 тис.грн  - трансферт  сільської ради на харчування та підвіз дітей. Додатково  необхідно 483,2 тис. грн. (192,32 на заробітну плату, 276,2 на енергоносії, 4,8 – інші видатки.  Таким чином, утримання одного учня Хорошківської  школи у рік  становить – 62,6 тис.грн.  

Батьки учнів  мають своє пояснення  ситуації, яка склалася. Вони запевнили, що рік, як школа працює з іншим керівником,   справляючись з проблемами, які виникають. До того, була інша ситуація, пов»язана з невдоволенням  батьків, педагогів щодо роботи попереднього директора школи, на  проблему,  на жаль, ніяк не реагувала  колишня влада,  зайнявши позицію не втручатись.  Сьогодні  батьки,   педагогічний колектив переконані, що  школа повинна функціонувати, а вони в свою чергу готові докласти максимальних зусиль аби залучити  учнів, а також подолати труднощі, що виникли.

На думку  присутніх,  мала наповнюваність пов»язана також з   порушенням руху маршрутів шкільних автобусів шкіл-сусідок, які, здійснюючи перевезення, переманюють  учнів з Хорошківської школи.   

      Голова районної ради Григорій Угляниця, звернувшись до учасників зібрання, запевнив, що  районна влада  намагатиметься допомогти вирішити ситуацію. Поспішних рішень щодо закриття не буде, але  потрібно, в свою чергу, як педагогічному колективу, дирекції школи,  так і  батьківському комітету   продовжувати  працювати у напрямку подальшого  збереження навчального закладу, залучення учнів, роботи на перспективу. 

       Цієї ж  думки були і присутні депутати Василь Куксань, Надія Клепач, Сергій Мисник, Володимир Сидоренко, Наталія Гармаш,  Світлана Гойда.