23 травня  у районній раді  відбулося спільне засідання  постійних комісій, воно передувало  проведенню   позачергової  19 сесії районної ради, яка відбулася цього ж дня.

Участь у роботі комісій взяли голова  районної ради Григорій Угляниця, голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко,  перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко.

На засіданні комісій, які провів голова бюджетної комісії  Віктор  Ступка,  депутати  окрім  трьох основних питань порядку денного: «Про передачу у 2017 році бюджетних трансфертів Лубенській міській раді для забезпечення населення району препаратами інсуліну» (з районного бюджету до бюджету міста передаються кошти у сумі 150000 тис.грн); «Про передачу у 2017 році  міжбюджетних трансфертів Засульській сільській раді на  утримання закладів освіти» (з районного бюджету до бюджету Засульської сільської  ради  передається субвенція за рахунок залишку коштів освітньої  субвенції з державного бюджету місцевим  бюджетам у сумі 23051,54грн);  «Про внесення змін до показників районного бюджету на 2017 рік»,  підтримали пропозицію голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко щодо нагальності  розгляду  4 важливих питань життєдіяльності  району, зокрема «Про затвердження  представників  райдержадміністрації  у складі  госпітальної ради»: запропоновано  кандидатури  заступника голови райдержадміністрації Ігоря Нестеренка, начальника фінуправління райдержадміністрації Євгенія Сірченка; «Про Програму розвитку дорожнього господарства Лубенського району на 2017-2020 роки»;  «Про внесення змін до Програми економічного і соціального  розвитку на 2017 рік»; «Про внесення змін до Програми зайнятості населення Лубенського району  на 2013-2017 роки.

Тож  після довготривалого обговорення, адже  сесія позачергова, а  додаткові питання, внесені до порядку денного, потребують  серйозного вивчення,  саме на цьому акцентував увагу голова районної ради  Григорій  Угляниця, закликаючи депутатів  не поспішати,  вивчити кожну цифру і  опрацювати саме першочергові  питання  інші ж - відтермінувати аби  не прийняти поспішних   рішень.

Наразі депутати схились до думки, що діяти потрібно оперативно, тож   опрацювали усі  запропоновані питання.  Активно обговорювався   ремонт меморіалу «Курган Скорботи»,  його реконструкція потребує 490 тис.грн. з районного  бюджету.

Депутати Григорій Мочоний, Віктор Ступка  поділилися власними думками  з цього питання, повідомивши, що перед  засіданням комісії  побували на Зажір-горі, на власні очі впевнившись у необхідності проведення ремонтних робіт. Про  те, скільки було докладено зусиль з боку керівництва району, області, депутатів  під час  будівництва  меморіалу говорив  депутат  районної ради Василь Кулик, який у свій час, очолюючи районну державну  адміністрацію,  також переймався   проблемами пам»ятника.

 

Кульмінаційним став виступ начальника відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмили Пазенко,  яка зауважила, що потрібно докласти значних зусиль аби під час проведення заходів по вшануванню жертв голодоморів в Україні,  лубенцям, зустрічаючи делегації з інших областей,  було не соромно.

Крім того, прозвучала думка щодо створення комісії,  яка  конролюватиме проведення ремонтних робіт та використання  бюджетних коштів.

Йшла мова і про приведення у належний стан доріг  району, які, як зауважили депутати Григорій Мочоний, Микола Береза,  перебувають у не найкращому стані, руйнуються великоваговим транспортом. 

Що ж до внесення змін до Програми зайнятості населення Лубенського району  на 2013-2017 роки, то як повідомила начальник управління соціального захисту населення Наталія Ісаєнко,  вони обумовлені, у зв»язку  з підвищенням  розміру  мінімальної  заробітної плати, виникненням додаткових  потреб у коштах  для  виплати  заробітної плати  працюючим  на громадських роботах  в управлінні  соціального захисту населення. Розрахункова потреба у додаткових коштах  до кінця поточного року складає 53650,00 грн.

Опрацьовано  внесення змін до Програми економічного і соціального  розвитку на 2017 рік, зокрема зміни до її розділу «Бюджет розвитку Лубенського району на 2017 рік».

 Тож, розглянувши усі питання порядку денного, депутати, після невеликої перерви, зібралися у сесійній залі для участі у  роботі 19 позачергової сесії районної ради.