10 8126 квітня  Україна зі скорботою  згадує події 86 року, коли трапилася одна з найбільших техногенних катастроф -  аварія  на Чорнобильській атомній станції, відлуння якої українці відчувають  впродовж  31 року і відчуватимуть ще не один рік. На боротьбу з мирним атомом у 86 році  стало майже 3 тисячі луб енців у складі 25 дивізії імені В.Чапаєва.

На Лубенщині цього дня  традиційно відбулися  мітинги біля пам»ятних знаків, де вшанували   захисників-ліквідаторів,  співчували  вдовам та говорили про проблеми з якими щодня зіштовхуються  чорнобильці.

Не порушуючи  традицій,  чорнобильців  з площі Ярмаркової разом з керівництвом  міста і району вирушили колоною  до пам»ятного знака учасникам   ліквідації аварії на ЧАЕС, що по вул. Монастирській, де і відбувся мітинг, у якому взяли участь  голова районної ради Григорій Угляниця,  голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, міський голова Олександр  Грицаєнко, заступник голови райдержадміністрації  Ігор Нестеренко,  керівники міських та районних організацій.

До присутніх звернувся міський голова Олександр Грицаєнко, який  дякував людям, які захисти світ від атомної чуми, а також закликав лубенців  бути згуртованими, разом відстоювати власні права.

 

Голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко  наголосила на тому, що  пам»ять про чорнобильців - обов»язок, адже це  збережене життя мільйонів українців, тому влада  опується і опікуватиметься проблемами ліквідаторів і надалі,  співпрацюючи з лідером  чорнобильців Василем Куксанем.

Голова районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України», депутат районної ради Василь Куксань  дякував усім, хто  став учасником мітингу, адже, на жаль, як він зазначив,  кількість ліквідаторів з кожним роком меншає, а берізки на Зажур-горі ростуть. На думку очільника ВГО «Союз Чорнобиль України»,   ліквідаторам і надалі слід,  не покладаючи зусиль, відстоювати власні права аби їх було почуто державою.

Виступи продовжили  громадський діяч Володимир Пилипенко,  голова  міськрайонної  громадської організації «Чорнобильці Лубенщини» Василь Піцура, заступник  голови міської  громадської  організації інвалідів «Ветерани  Чорнобиля» Лариса Погребняк.

Вшанувавши хвилиною мовчання усіх  померлих  ліквідаторів, чорнобильці  попрямували до Мгарського Спасо-Преображенського монастиря у стінах якого   братією було  відслужено панахиду.

Потому  ліквідатори зібрались на Зажур-горі піля пам»ятного знака чорнобильцям.

Тут до присутніх звернувся голова районної ради  Григорій Угляниця, який зазначив, що розуміє біль ліквідаторів, бо сам виріс у сім»ї ліквідатора і  знає проблеми людей, які втратили здоров»я, а також закликав пам»ятати  про це тих, хто обіцяв  представляти і відстоювати інтереси людей у Верховній  Раді, адже, на жаль, про  обіцянки  швидко забувають і люди  лишаються на одинці зі своїми проблемами.

По завершенню мітингу чорнобильці  мали можливість скуштувати куліша.

Мітинги закінчилися, зеленіють берізки  - символ пам»яті  про чорнобильців-лубенців, а ми  чітко усвідомлюємо, що завдяки цим героям-ліквідаторам сьогодні радіємо сонцю і небу.  Тож пам»ятаємо і будемо пам»ятати!