55555555555555555555519 січня Лубенщина, як і уся Україна, святкувала Водохреще або  Богоявлення – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. У цей день вода в колодязях та водоймищах вважається  цілющою, тож  і поспішають люди  на служби, щоб, почувши мудре слово церковнослужителів, переосмислити справи, зроблені за рік, вибачитися та вибачити образи, скуштувати освяченої водиці, адже цього дня в церквах, на  берегах річок проходять обряди освячення, тай просто, це стосується найсміливіших, зануритися у купель, яка має чудодійні властивості, несе в собі здоров»я, очищення та довголіття.  Недарма ж наші предки  зберігали  освячену воду  за образами, на випадок тяжкої хвороби, дівчата  вмивалися цією водою аби додати личку вроди.

Не порушуючи традиції, лубенці  цього дня  збиралися біля річки Сула, що поблизу Мгарського Спасо-Преображенського монастиря, місцевих ставків, про це завчасно подбали очільники громад, аби долучитись до святкувань, які з ентузіазмом проходили по всьому району. Тож, незважаючи на досить  прохолодну, морозну погоду, люду було вдосталь біля водних плес, де кожен мав можливість попросити у вищих сил здоров»я. Спробував   цілющу купель і голова районної ради Григорій Угляниця. Не злякали  хрещенські морози і депутатів обласної ради Руслана Ляшка та Владислава Мостовенка, які,  впевнені, набралися після пірнання, позитиву на рік.

Різдвяні свята  закінчуються,  сподіваємося, що рік Новий принесе усім нам міцне здоров»я, благополуччя та  достаток,  додасть оптимізму усім, хто спробував цілющої водиці, занурився у купель, а також тим, хто просто спостерігав за  традиціями і обрядами, яких залюбки дотримуються та з нетерпінням  чекають з року в рік усі українці.