6 13828 листопада на Зажур – горі, на пагорбі печалі, що поблизу чоловічого Спасо-Преображенського монастиря, неподалік села Мгар, біля меморіалу «Голодомор – 33,   зібралися численні делегації з Полтави та сусідніх з Лубенщиною районів - Гребінківського, Миргородського, Оржицького, Чорнухинського, Хорольського районів аби вшанувати невинно убієнних у роки страшних голодоморів в державі:1921-1923 рр., 1932-1933 рр. і 1946-1947 рр.

Захід, приурочений Дню пам»яті жерт Голодоморів в Україні, розпочався зі скорботної ходи під жовто-блакитним прапором. Лубенці з сумом, під звуки траурної мелодії, несли до пам’ятника колосся, запалені свічки, живі квіти, корзини.   У зажурі схили голови керівник апарату Полтавської обласної державної адміністрації Микола Білокінь, голова районної ради Григорій Угляниця, голова райдержадміністрації Іван Дзус, керуючий справами виконавчого комітету Лубенської міської ради Валерій Даценко, депутати обласної ради Олександр Сиченко, Геннадій Коваленко, Руслан Ляшко, представники релігійних організацій і усі небайдужі лубенці.

 

 

Присутні заслухали спогади земляків про ті криваві роки, коли гинули мільйони українців, а перекази очевидців крають біллю наші серця і до сьогодні.

Загиблих вшанували хвилиною мовчання, а в Мгарському Спасо-Преображенському монастирі відслужили панахиду за невинно убієнними.